Auguszta, Bertold2024. március 29., péntek
Föld

Klímaváltozás: Amerika a tettek mezejére léphet

2019.02.18.NG
National Geographic Magyarország

Az Egyesült Államokban új programot dolgoztak ki az éghajlatváltozás elleni harchoz.

Fotó: Pixabay

Nem kérdéses, hogy korunk legnagyobb kihívását a klímaváltozás jelenti: hiába fedeztük fel évtizedekkel ezelőtt a problémát, az üvegházhatású gázok kibocsátását továbbra sem sikerült lényegileg korlátozni. Az Egyesült Államok Kongresszusa ugyanakkor most kiadott egy jelentés, a Green New Dealt (Zöld Új Megállapodás), melynek célja az éghajlatváltozás mérséklése mellett a szegényebb amerikai közösségek rugalmasságának és munkahelyi kilátásainak növelése – írja a National Geographic.

A program a Franklin D. Roosevelt és kormánya által meghirdetett New Dealre épül, mellyel a gazdasági világválságra igyekeztek megoldást találni. A Green New Dealt a 29 éves republikánus képviselő, Alexandria Ocasio-Cortez dolgozta ki a 74 éves szenátorral, Edward Markey-vel. A program lényege, hogy az elkövetkező évtizedben komoly anyagi ráfordítással (például az energiarendszerek fejlesztésével) hozzák be az elmúlt időszak passzivitása okozta lemaradást.

Ocasio-Cortez, Markey és a Green New Dealt támogató további döntéshozók szerint hosszú távon a környezetnek, a gazdaságnak, a jólétnek és a közegészségügynek is kedvez a terv, így megéri a komoly anyagi ráfordítás.

Kérdés persze, hogy valóban érdemes-e Amerikának belevágnia egy ilyen, több billió dolláros projektbe. A választ Andrew Revkin, a National Geographic újságírója három lépésen keresztül vizsgálta.

Első lépés: a dokumentumok vizsgálata

Revkin szerint az első lépés az alapdokumentumok vizsgálata, azaz annak felmérése, hogy a környezetvédelmi program érvei és feltételezései mögött milyen adatok állnak. A Green New Deal esetében olyan kulcskifejezésekkel találkozni, melyek köré konszenzust lehet kiépíteni, még ha bizonyos részleteket (például a technikai kérdéseket) illetően vita is alakulhat ki.

Az új program egyik központi szava például a mobilitás Ide tartozik a fenntartható közlekedés, alacsony energiafelhasználás. A Green New Deal szerint az elkövetkező 10 évben nemzeti szállítási és gyártási rendszert kell kialakítani. Revkin úgy véli, hogy nincs olyan környezetvédelmi vagy energetikai szakértő, aki szerint egy évtized alatt komoly változásokat lehetne elérni, a mobilitás azonban arra utal, hogy ez csak egy, a zöldebb jövő felé vezető folyamat első fázisa lehet.

Hasonlóan fontos kifejezés az elkelmazkodóképesség: a Green New Deal alapján elengedhetetlen, hogy felkészítsék az országot a klímaváltozással járó extrém időjárási eseményekre. Revkin szerint az elmúlt időszakban a klímaprogramok mind a kibocsátás csökkentésére koncentráltak, a párhuzamos befektetések azonban elősegíthetik a közösség alkalmazkodóképességét a változásokra.

Fel kell készülni a klímaváltozással járó extrém időjárási eseményekre – Fotó: Pixabay

Revkin cikkében a technológiailag megvalósíthatóságot és a kutatást is kiemeli. A cél az, hogy az átállást megfontoltan, vizsgálatokkal alaposan alátámasztva valósítsák meg.

Második lépés: Hallgassunk a szakértőkre!

Revkin szerint napjainkra rengeteg, a klímaváltozás mérséklését segítő útmutatás érhető el, a Green New Dealhez hasonló programok esetében pedig elengedhetetlen, hogy ezeket megvizsgálják, összevessék őket.

Sok klímakutatással foglalkozó elemző és gyakorlati szakember szerint a mostani program komoly változást jelent attól függetlenül, hogy végül megvalósul-e. Egyes jobboldali körökben komoly vita alakult ki a Green New Deallel kapcsolatban, ez pedig már önmagában változást jelent.

„Amennyiben hisznek abban, hogy az eszmecserét követi a cselekvés és a változtatás, akkor a programnak már jár egy nagy pipa a pozitívumok oszlopába” – nyilatkozta Karl R. Rábago, a Pace Egyetem Energetikai és Éghajlati Központjának munkatársa.

Természetesen a Green New Deal megvalósítása, azaz az Egyesült Államok energetikai rendszerének újragondolása rengeteg pénzt, technológiai újítást és jogi szabályzást igényel. Revkin szerint itt érdemes megvizsgálni a harmadik lépést.

Harmadik lépés: a tehetetlenség leküzdése

Az infrastruktúra fejletlensége miatt Amerikában rengeteg olyan régió van, ahol a lakosság hiába próbálja csökkenteni szénlábnyomát, továbbra is hagyományos tüzelőanyagokra kell támaszkodnia a fűtési időszakban, vagy ilyen energiaforrás áll rendelkezésükre a mezőgazdasárban vagy az ipari termékek előállítása során.

Bár Revkin lakhelyének környékén, a Hudson völgyében 2011 óta 27 százalékról 21 százalékra csökkent az olajfűtéssel ellátott házak aránya, az újonnan épített lakások többsége földgázt használ, ám ezek is fosszilis fűtőanyagnak számítanak.

Revkin energiakérdés ügyében Mark Jacobsonhoz, a Stanford Egyetem energiakutatójához fordult. A szakértő írta az a jelentést, amely elősegíti az államok teljes alternatív energiaforrásokra történő gyors átállását, tanulmányára pedig nagyban támaszkodtak az új program kidolgozása során.

A jövő az alternatív energiaforrásoké – Fotó: Pixabay

Jacobson természetesen felismerte, hogy komoly kihívást jelent a közlekedéstől a gyártáson át a fűtésig terjedő átállás. A kutató ugyanakkor kiemelte, hogy mára rengeteg zöld technológia érhető el, melyek alkalmazása bizonyos esetekben olcsóbb is lehet, mint a meglévő, elavult infrastruktúra karbantartása. A Dandelion Energy által létrehozott fűtőrendszer például negyedannyi energiát használ, mint a hagyományos, olajjal vagy gázzal működő rendszerek. Jacobson az atomenergiáról úgy véli, hogy a meglévő erőműveket nem szabad bezárni, sőt támogatni kell, újabbakat azonban hosszú építési idejük és a jelentős beruházásuk miatt nem érdemes létrehozni.

Eljött a változás ideje?

Bármit is hozzon a Green New Deal, a jelek arra utalnak, hogy valami változik Washingtonban, és igyekeznek elmozdulni a jelenlegi helyzetből.

Mikor 2017-ben Donald Trump bejelentette, hogy ki akarja vezetni Amerikát a párizsi klímaegyezményből, Washington, New York, és Kalifornia összefogásával létrejött az Egyesült Államok Klímaszövetsége, amelyhez utóbb 16 további állam és Puerto Rico is csatlakozott.
Jacobson és Karl Rábago szerint az új irányvonal az lehet, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem alulról, a települések irányításával szerveződjön meg. Amerikában immár több állam is lehetővé teszi a közösségek számára, hogy különböző forrásoktól közvetlenül megújuló energiaára ruházzanak be. Ennek köszönhetően a lakosságnak nem kell különböző berendezésekre, például napelemekre költeniük, ehelyett a szükséges energiát 100 százalékban alternatív energia előállításával foglalkozó vállalatoktól szerezhetik be.

Olvadó sarki jég

Olvadó sarki jég

Az elmúlt években a tudósok tanúi voltak, milyen elképesztő mértékben változik a tengeri jég kiterjedése. A 2016-os rekord alacsony értéket egy másik követte 2022-ben, majd egy harmadik 2023-ban.

Véget ért egy klímamérnöki kísérlet

Véget ért egy klímamérnöki kísérlet

Úgy döntöttek, befejezik a Harvard Egyetem kis léptékű klímamérnöki kísérleteinek sorozatát, a SCoPEx-et.

Hogyan nőhetett ekkorára a Denali?

Hogyan nőhetett ekkorára a Denali?

Észak-Amerika legmagasabb hegycsúcsa 6190 méteres tengerszint feletti magasságú, és több mint 2700 méterrel nyúlik a környezete fölé.

A világ legdélebbi postahivatala

A világ legdélebbi postahivatala

A postát egy alapítvány üzemelteti, a közvetlen szomszédok pedig elegáns frakkot hordva csúszkálnak a hóban.

Kína nem beszél, csak halad

Kína nem beszél, csak halad

A kínai űripar hatalmas lépésekkel halad előre, nemrégiben indították el a Hold körül kiépülő kommunikációs átjátszó műholdrendszer új tagját.

National Geographic 2024. márciusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket