Viola, Anasztáz2018. december 19., szerda
Tudomány

A fahéj hatása a szervezetre

2016.02.28.F. Zs.
National Geographic Magyarország

Egy 13 éves holland fiú kómába esett, mivel egy kihívásnak eleget téve egy kanálnyi fahéjat próbált meg lenyelni – de miért okoz ekkora problémát a fahéj?

Fotó: Profimedia

A fahéjfa (Cinnamomum verum) kérgéből készült fűszert már az ókorban is gyakran használták az ételek ízesítésére, illetve emésztésserkentőként, hurutoldóként. Indiából, illetve Srí Lankáról már több mint 2000 éve exportálják. Az ártalmatlan fahéj a történelem során többféle módon is veszélyeztette már az emberek életét. A korábban magas áron forgalmazható fűszer kereskedelmi monopóliumának megszerzéséért az angolok, a portugálok, és a franciák háromszáz éven át harcoltak, ami több emberáldozatot is követelt. Ennél jóval modernebb veszélyt jelent a néhány éve divatossá vált fahéj-kihívás, amelynek során tinédzserek egy kanálnyi fahéjat próbálnak lenyelni, és a szabály szerint egy percig nem ihatnak utána. A fahéjat azonban állaga miatt képtelenség lenyelni, így az felhőként kitör a szájból, erős köhögéssel, légszomjjal, akár hányással.

Az Amsterdam közelében élő, 13 éves Germain is eleget tett az interneten terjedő fahéj-kihívásnak, egy kanálnyit a szájába vett, ám ekkora mennyiségben a fűszer irritálni kezdi a szájnyálkahártyát, a por a légcsőbe és a tüdőbe kerülhet, heves köhögőrohamot, vagy rosszabb esetben légzéskimaradást okozva. Felelős lehet a légutak duzzanatáért, elfertőződéséért, de gyulladás, oxigénhiány is felléphet, súlyos esetben pedig a kihívás végeredménye kóma és halál. Germain a fahéjtól „csupán” eszméletét vesztette, és a fejét is beütötte, ezért az orvosok mesterséges kómában tartották öt napig. Azóta már jobban van, és az orvosokkal együtt mindenkit óva int a fahéjkihívástól.

Szalóki Tibor osztályvezető főorvos, belgyógyász, gasztroenterológus, klinikai farmakológust kérdeztük az esetről. A doktor úr fölhívta a figyelmet, hogy „az említett fiú akár egy kanál liszt szájba vételétől is produkálhatta volna a leírt tüneteket. Bármilyen port nehezen lehet lenyelni, ezért találták ki a kapszulát, hogy beletegyék a por alakú gyógyszereket.

Fahéjallergia azonban valóban létezik, melyet allergológus képes kimutatni, s olyan erősségű allergiás reakció is létrejöhet, amely közvetlen életveszéllyel járhat. Ennek ellenére, az allergiában nem szenvedők számára sincs egy olyan adagolást, amelyet ajánlhatnánk a fahéj fogyasztásánál. Egy nemrég lezárult vizsgálatban például napi 3 grammot adtak nem inzulinnal kezelt cukorbetegeknek, majd figyelték a vérnyomásra kifejtett hatást. Semmiféle matematikailag szignifikáns eltérést nem találtak a fahéjat szedők vagy nem szedők körében. A cél, hogy a fűszer fogyasztása kellemes érzetet váltson ki, pozitív étkezési élményt adjon. A jövő feladata, hogy megtalálja a módot, hogyan illeszthető a fahéj a betegségek kezelésére kialakult bizonyított gyógyszerek mellé, semmiképpen nem szabad azt gondolni, hogy kiváltja majd az orvosságokat. További adatgyűjtés és kutatás szükséges, hogy korrekt véleményt alakítsunk ki, de az évezredes használat mindenképpen reménnyel kecsegtet.”

Szalóki doktor a fahéj további jótékony hatásairól is mondott néhány érdekes dolgot: „A fahéjkivonat hatását fogínygyulladásos eseteknél is vizsgálták, szemben az ismert fertőtlenítőszerrel, a klórhexidinnel. Az eredmények szerint a fahéjkivonat, kisebb mértékben ugyan, mint a klórhexidin, de csökkenti a plakkok számát és a fogíny gyulladását. Egy komoly antibiotikum-rezisztens baktérium ellen a fahéjat, a gyömbérrel, a szegfűszeggel, a kardamommal és a fekete borssal egyetemben hatékonyan alkalmazták. Egy másik vizsgálatban kiderült, hogy a fahéj gátolja bizonyos baktériumok – köztük az E. coli –  szaporodását, illetve egérkísérletekben bebizonyosodott, az influenzavírus fehérjeszintézisét is, s ezáltal a vírusok túlélését. A fahéj tea jótékony hatású nem cukorbeteg egyénekben is, hiszen csökkenti az étkezést követő vércukor emelkedéseket. A fűszer liofilizált, azaz fagyasztva szárított kivonata kísérletekben fokozta az agy glükózfelhasználását, így javította az észlelést. A fahéjban található kumarin viszont nagy mennyiségben mérgező, májkárosító hatású, napi több mint 0,1 mg/testtömegkilogramm fogyasztása esetén, főleg véralvadásgátló gyógyszerek együttes alkalmazása során rossz hatással van a véralvadásra.”

A fahéj tehát kis mennyiségben, helyesen fogyasztva, az ételbe keverve jó hatással van az emésztőszervekre, a szív- és érrendszerre, valamint a vércukorszintre is. A londoni Imperial College kutatóinak eredményei szerint napi két gramm fahéj két hónapon át tartó fogyasztása csökkenti a II. típusú cukorbetegek HbA1c szintjét, illetve a magas vérnyomást.

Kapcsolódó cikk: Mézzel és fahéjjal az egészségünkért!

Hozzászólások

Legyőzni a szuperbaktériumokat!

Legyőzni a szuperbaktériumokat!

Szegedi kutatók vizsgálják, hogyan segíthetik szervezetünk antibiotikumai a küzdelmet a jövő szuperbaktériumai ellen.

Mini érzékelőkkel segítik a kutatást a poszméhek

Mini érzékelőkkel segítik a kutatást a poszméhek

Speciális hordozható érzékelőrendszert fejlesztettek ki poszméhek számára a Washingtoni Egyetem kutatói.

Hasonlóságok az ichtioszauruszok és a bálnák között

Hasonlóságok az ichtioszauruszok és a bálnák között

Az eredmények arra utalnak, hogy ezen őshüllők melegvérűek voltak

Kisebb földmozgást okozott egy meteor

Kisebb földmozgást okozott egy meteor

Az objektum Grönland felett robbant fel 2018. július végén.

Adatokat küldött a NASA rekorder űrszondája

Adatokat küldött a NASA rekorder űrszondája

Hetekkel az után, hogy a NASA űrszondája minden

National Geographic 2018. decemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

7 200 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket