Gedeon, Johanna2024. március 28., csütörtök
Balogh Boglárka Dél-Olaszország blogja

Testvériségek ünnepe, avagy húsvét Sorrentóban

2019.04.22.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

Sorrento, ez a Nápolytól 50 kilométerre délre fekvő tengerparti város évszázadok óta rendkívüli módon ünnepli a húsvétot.

Forrás: Balogh Boglárka

Mire nagycsütörtök estéjén Piano di Sorrento főtemplomához értünk, a háromágú, embernagyságú gyertyák már égtek, a kordonokat is felállították, a sorrentóiak pedig néma csendben várakoztak.

Forrás: Balogh Boglárka

Átfurakodtam a tömegen, és lekuporodtam a járda szélére a hófehérbe öltözött kórussal szemközt. A templom falára feszített keresztet kivilágították, néhány sötét madár árnyéka tűnt fel, ahogy a telihold elő-előbukkant a terebélyes fák lombkoronája között. Egy jó darabig csak álltunk, várakozás szaga volt a szélnek, míg végül a némaságba a főharang bús hangja, majd dobpergés hasított.

A templom szárnyas ajtajai kinyíltak, tömjén füst tódult ki rajta és nyomában megjelent a fehér leplet és csúcsos maszkot viselő testvériség. Fáklyáik lángja kísértetiesen világította meg a szemeiket, kezükben Mária szobrát, Júdás 30 aranyát jelképező érméket, és Jézus töviskoronáját vitték.

3 fotó megtekintése

Testvériségek ünnepe, avagy húsvét Sorrentóban

Fotó megosztása:

A dobok mély, öblös hangját visszhangozták a falak, az ablakokba kitett gyertyák megremegtek. A csuklyások harminc lépés után megálltak a tömeg előtt, a dobolás abbamaradt, helyét a fúvós zenekar és a kórus vette át. A megrendítő vallási ének Mária bánatáról szólt, az anyáról, aki eltűnt fiát keresi.

A Sorrentói-félszigeten a helyi hagyományok ma is a hétköznapi élet szerves részei. Különösen nagyhéten, amikor a vallási szervezetek minden városban megemlékeznek Krisztus szenvedéséről. Sorrentóban és környékén nagycsütörtöktől szombat hajnalig három testvériség képviselői jelennek meg az utcákon, akik fehér, vörös, illetve fekete lepelbe burkolva fáklyákkal tartanak körmenetet.

A fehérek és vörösök felvonulása csütörtök éjjel kezdődik, ugyanis a keresztény tanítás szerint ez Jézus elárultatásának és elfogatásának napja. Az utolsó vacsora elfogyasztása után Krisztus arra kéri a tanítványait, hogy virrasszanak vele a Gecsemáné-kertben, ám ők elalszanak, az ártatlan Jézust pedig elhurcolják a római katonák.

Mária ekkor még semmit sem sejt fia kálváriájáról, így a fehér csuklyás menet a remény körmenete, amelynek során a testvériség tagjai Szűz Mária képét vagy szobrát hordozzák körbe a városban. Minden virágba öltöztetett templom előtt megállnak, majd egyikük beviszi Máriát, hogy megnézze, vajon oda hurcolták-e el a fiát. A többi testvér kívül, csendben vár, sem ének, sem beszéd nem hallatszik, csupán ameddig a szem ellát, fehér ruhák világítanak az éjszakában, amelyek viselői a virrasztó helyiekkel együtt állnak és remélnek.

Piano di Sorrento három vallásos közösségének egyike a Legszentebb Angyali Üdvözlet Testvériség. Ahogy vezetőjük, Giuseppe Russo magyarázza, a szent héten végrehajtott bűnbánat pontos eredetét homály fedi.

A Mihály arkangyalnak szentelt templom egyik hátsó szobájában ülünk, Giuseppe és társai éppen a nagypéntek estéjén tartott, fekete csuklyásokból álló körmenetre készülnek. A ma már 6-7000 résztvevőt vonzó szertartás gyökereit keresve egészen az 1300-as évekig kell visszamennünk, méghozzá Spanyolországba, Andalúziába.
„A spanyoloktól eredő szokás nyomán már a 14. század elején is léteztek olyan ún. laikus, vagyis az anyaegyház által nem regisztrált testvériségek, amelynek tagjai nagycsütörtökön sötét ruhát viseltek, arcukat elfedték a bűnbánat jeleként, majd fáklyákat hordozva járták a sírokat, Krisztus utolsó vacsorájára emlékezve” – mondja Giuseppe.
„Ezek közül a laikus szervezetek közül aztán 1586-ban a San Catellónak szentelt csoport tagjai hivatalosan is kérték Rómától elfogadásukat, így a Halál és Imádság Testvérisége néven megalakultak. Az anyaegyház azt is engedélyezte, hogy nagycsütörtökön illetve nagypénteken napnyugta után, Jézus szenvedéseit processzió formájában újra felidézzék. Az 1600-as évektől kezdődően kórus is kapcsolódott a passióhoz, szokássá vált Gregorio Allegri lélegzetelállítóan szép művének, a Misererének az eléneklése, mely egyike azoknak a mai napig áhítatot sugalló zenedaraboknak, melyek különös kegyelmi állapotban születtek” – mesélte a történet Giuseppe.

Forrás: Balogh Boglárka
Forrás: Balogh Boglárka

Az évszázadok folyamán aztán a felvonulás tovább gazdagodott Krisztus illetve a gyászoló Mária szobrának körbevitelével és olyan szimbolikus jelekkel, mint például az ősi lámpás, amelynek fényénél Jézus arcát Gecsemáné-kertben a katonák felismerik. De megjelent a Messiás megtagadását jelképező kakas, a keresztre feszítéshez használt kalapácsok és szögek, az ecetbe áztatott  szivacs, amely Krisztus szomjúságát oltotta, vagy a lándzsa, amellyel a Megváltó, szenvedések után bekövetkezett, haláláról győződtek meg. A körmenet végeztével a csuklyások visszatértek a saját templomukba, majd vezetőjük eloltotta a fényeket. Miután a Misereret újra elénekelték, vezeklésképpen meztelen testüket ostorozták és a tömeg velük együtt fohászkodott bűneik megbocsáttatásáért.

Ahogy telt az idő, a nagyheti körmenetek egyre jelentősebekké váltak Sorrentóban, ám Nápoly akkori királyának, Giuseppe Bonapartének az uralkodása alatt a ferences szerzeteseket elűzték Calabriából, így a társulat száma igencsak megcsappant. Erre válaszul az 1800-as évek elejétől kezdődően a fennmaradt közösség úgy döntött, hogy bővítik társaságukat, méghozzá a testvériséghez eddig nem tartozó tagok meghívásával. Ma is ugyanez az eljárás, a tagság pedig apáról fiúra száll.

Giuseppét magára hagyom, és kilépek a templom előtti térre. Nagypéntek éjjelén, a mise után már egyre több ember várakozik Piano di Sorrento temploma, a Szent Mihály Arkangyal előtt. Gyerekek rohangálnak a lábaink között, néhányan lökdösődnek, hogy minél közelebb kerüljenek a főkapuhoz, ahol a testvériség fekete csuhás alakjai gyülekeznek.

4 fotó megtekintése

Testvériségek ünnepe, avagy húsvét Sorrentóban

Fotó megosztása:

A 200, szintén sötét leplet viselő énekesből állú kórus elfoglalja a helyét a templom lépcsőin, és csakúgy, mint előző este, a dobpergést a Miserere és öblös gregorián követi. Jobb kéz felől, a rendőrök által lezárt utcán világosság gyúl, reszkető fáklyák jelennek meg, és a fekete csuklyás alakok egy része magasba tartott, fényes Mária szobrot cipel. Gyászos csönd lesz úrrá az embereken, a dobok sem peregnek, és én annyira a közeledő Szűzanyát figyelem, hogy kezdetben észre sem veszem, mi történik velem szemközt a templom kapujában.

A keresztről levett, halott Jézus megdöbbentően élethű szobrát hozzák a vállukon a testvérek. A virágágyon fekvő Krisztus fején ott a töviskorona is, a szögek ütötte sebből folyik a vére. A fekete csuklyák kísértetiesen idézik meg az elmúlást, a kórus mély és melankolikus dallama egyre szívbemarkolóbb. Aztán a fények egyszerre csak kihunynak, egyedül Máriát és a halott Jézust megvilágító fáklyák égnek. A körülöttem álló öregek szipogva törölgetik szemüket, keresztet vetnek, és együtt éljük át Mária fájdalmát, ahogy a temetési menet a szent halottal elindul az utcán.

A körmenetről hazafelé tartva látom, hogy a házak kapujában gyertyából álló keresztet gyújtottak, az utcákon és a kertekben álló Mária szobrokat kivilágították, virágokkal díszítették.

A nagyhéti programok után Húsvét vasárnapja meglepően csendes, és bár az üzletek zárva tartanak, a kávézók szívesen várják az ünneplőbe öltözött, reggeli miséről betérőket. A családok legtöbbje aztán kivonul a természetbe, hisz Sorrentoban ezt a napot tekintik hivatalosan a tavasz kezdetének.

Forrás: Balogh Boglárka
Antipasti
Forrás: Balogh Boglárka

Az ebéd vagy ahogy itt nevezik, pranzo a nap fő eseménye, amit antipastival, vagyis vegyes előétellel kezdenek meg. Az, hogy ez mit tartalmaz, régiónként változik. Piano di Sorrentoban olívaolajban marinált sült zöldségekből, sós kenyérből, sonkából áll az előétel. A primo piatto, vagyis az első fogás egy kis tészta vagy rizottó lesz, míg a főétel, az il secondo sertés hús esetleg hal főtt zöldségekkel vagy salátával.  A kenyérrel és friss gyümölcsökkel fogyasztott sajtot hagyják az étkezés végére, amit egy méregerős eszpresszóval öblítenek le. Az ilyenkor szokásos ricottából és kandírozott gyümölcsökből álló húsvéti süteményt, a Pastiera napoletanát sokan még mindig otthon készítik el. Persze a hatalmas csokoládétojások sem hiányozhatnak, még az utcákon, a temetők előtt is azt árulják.

Pugliai bakancslista

Pugliai bakancslista

Puglia azúrkék öble, fehérre meszelt házai és ókori barlanglakásai tökéletes befejezései a majd' két hónapja tartó 2500 kilométeres dél-itáliai körünknek.

A nápolyi pizza története, és egy legendás szakács Dél-Olaszországból

A nápolyi pizza története, és egy legendás szakács Dél-Olaszországból

Nehéz még egy olyan konyhát találni, mint az olaszoké, aminek alapja rendkívül színes, mindig friss, alázatosan egyszerű és régiónként ennyire különböző lenne.

A halhatatlan olajfák ligete

A halhatatlan olajfák ligete

„Ez pedig Ádám és Éva olívája" – mondja büszkén Corrado, a Masseria Brancati mostani tulajdonosa, ahogy megállunk a birtokán lévő ezer éves olajfák egyike előtt.

Az örökké tartó éjszaka, avagy látogatás Pompejiben

Az örökké tartó éjszaka, avagy látogatás Pompejiben

Krisztus előtt 79-ben, Pompeji korán kelő pékjei és árusai még nem tudták, hogy ezen a bizonyos hajnalon az ítélet napjára virradtak.

Istenek ösvénye az Amalfi-parton

Istenek ösvénye az Amalfi-parton

Nem hiába hívják az Istenek ösvényének, vagyis Sentiero degli Deinek az Amalfi-part hegyi falvait összekötő sziklás útvonalat.

National Geographic 2024. márciusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket