Eleonóra, Zelmira, Péter2019. február 21., csütörtök
Föld

Halfarm az óceánban

2014.06.24.Admin
National Geographic Magyarország

Brian O’Hanlon a semmi közepén, tizenhárom kilométerre Panama karibi tengerpartjától, teremtette meg a világ legnagyobb nyíltvízi halgazdaságát.

A vízből kiemelkedő hálókupolák olyanok, mint a jéghegyek: legnagyobb részük a víz alatt van. Ezekben az óriási hálóketrecekben hatszázezer hal éli a mindennapjait a meleg vizű Karib-tengerben. „Ez nem hagyományos akvakultúra-farm, itt a halak mindig friss vízben mozoghatnak” – büszkélkedik O’Hanlon.

Az akvakultúra nem új találmány. Az ember már a kínai Shang-dinasztia (Kr. e. II. évezred) óta tenyészti is a halat, hogy kiegészítse a mindig bizonytalan vadvízi fogást. Tartályokat vagy medencéket alakítottak ki a halak tárolására, így mindig kéznél volt a vacsorának való.

O’Hanlon Open Blue nevű halgazdasága arra törekszik, hogy új lendületet adjon a 4000 éves múltra visszatekintő iparágnak – és visszavigye a tenyésztendő halakat a tengerbe. Azt mondja, hogy a saját természetes környezetében tartott állat egészségesebb lesz, ízletesebb húst ad, és megfelelő technológiával sokkal hatékonyabban lehet fölnevelni.

Egyesek szerint O’Hanlon az akvakultúra új műfajának az úttörője. Jó úton jár afelé, hogy havonta 250 tonna halat adjon el, ami igazán nem rossz „fogáseredmény” egy alig tíz esztendős, középméretű vállalkozás számára. Három-négy naponként indulnak a repülőgépek Ázsiába, Európába és Észak-Amerikába azokkal a halakkal, amelyek addig az ő víz alatti ketreceiben úszkáltak.

De miért éppen Panama? Vetődhet föl a kérdés. Ez az ország kisebb, mint New Jersey (az USA egyik szövetségi állama), valutájának stabilitása az Egyesült Államoktól függ. A fekvése viszont kiváló. Két óceán között könnyen, olcsón lehet ideszállítani a takarmányt, és elszállítani a készterméket, ráadásul a panamai kormány úgy fogadta O’Hanlont, ahogy azt az USA soha nem tette volna. „A nagy tengeri kikötőkkel is rendelkező Florida vagy Dél-Karolina partjainál aligha lehetett volna megvalósítani a tervet a szigorú törvényi előírások, a környezetvédők ellenállása, és a környékbeli lakosok ’Csak ne az én házam előtt!’-féle hozzáállása miatt. Az amerikai kormány, persze, néhány évre megadná az engedélyt. Nekem azonban nagy összeget kellett befektetni hajókba, feldolgozóüzemekbe és szállítási infrastruktúrába. – Komoly tőkére és elszántság van szükség céljaink megvalósításához – magyarázza O’Hanlon. – Itt hosszú távon kell gondolkodni, legalább húsz évre előre.”

A másik ok, amiért O’Hanlon éppen Panamát választotta, az nem más, mint ennek a történetnek az igazi főszereplője: a fekete királyhal (Rachycentron canadum). Josh Schonwald a The Taste of Tomorrow (A holnap íze) című könyvében arról számol be, hogy hogy az egyre fogyatkozó és egyre drágább erőforrások miatt a termelők olyan fajokkal kezdenek majd foglalkozni, amelyek gyorsabban tudják fehérjévé átalakítani a takarmányt. A fogyasztók pedig majd változtatnak az ízlésükön.

A fekete királyhal az ikra-állapotból körülbelül egy év alatt nő meg ötkilósra (a lazacnak ehhez három évre van szüksége), tökéletesen alkalmas a legjobb minőségű szusi készítésére is, és még halszaga sincs.

A világon a legnagyobb mennyiségben a lazacot, a tilápiát és a pontyot tenyésztik. A legtöbb halgazdaság Ázsiában működik, ahol a túlhalászástól „kiürült” tengerek sajátos módon föllendítették a haltenyésztést – egyre szaporodtak a levegőbefúvásos betonmedencék és tartályok. Nagy szakértelemmel előállították a maximális tápértékű haltápokat. Az akvakultúra hatékonyságát az ún. takarmányhasznosítási együttható mutatja: Hány kilogramm takarmánnyal állítható elő egy kilogramm hús? A tilápia és a legtöbb pontyfaj esetében ez az arány 1,6 az 1-hez. A legjobb eredményt a lazac produkálja: 1,2:1.

A fekete királyhal takarmányhasznosítási együtthatója kb. 2:1-re csökkent. O’Hanlon biztosra veszi, hogy a „király” egyszer még utoléri a lazac mutatóját. A királyhalnak azonban van egy nagy előnye a tenyésztés szempontjából: jól tűri a zsúfoltságot. A fogság, a bezártság ugyanis gyakran azzal jár, hogy leáll a halak növekedése. Az Open Blue egy jakuzzi méretű tartályban 15 000, gemkapocs méretű halacskát képes előállítani. Ezek három nap alatt megduplázzák a testméretüket. Végül kiköltöznek a tengerbe, a hálóketrecekbe, és egy év múlva ott sülnek-illatoznak majd valakinek a grillezőrácsán.

 O’Hanlon azt is elmeséli, hogyan ér véget a kifogott halak élete: „A halászhajók elég kegyetlenül bánnak a lazacokkal – hagyják halálra vergődni őket a hűtőkamrákban. Csakhogy, ha egy hal kínlódik (És mi lehet gyötrelmesebb, mint megfulladni a torkunkba akadt horogtól?), akkor az izomszöveteiben tejsav termelődik, ugyanaz a vegyület, amely nekünk az izomlázat okozza. És ettől a halhús savanykás ízű és kemény lesz. Ezért aztán az a legokosabb, ha minden előzetes stresszelés nélkül öljük meg a halat. Erre mi új technikát alkalmazunk. A módszer lényege az, hogy egy óriási szivattyú kiszippantja a halat a vízből, és egy kalapács azonnal fejbe is vágja. Aztán egy penge az álla alatt elvágja az egyik fő ütőerét. Beleájulás, alig három másodperc alatt, a boldog életből a könnyű halálba.”

A feldolgozás után, éttermekbe és élelmiszerüzletekbe kerül a tápláló és finom eleséget.

Forrás: ng.hu

Kapcsolódó cikk: Haltenyésztés felsőfokon

Hozzászólások

A szokásosnál is több delfin vetődött partra Franciaországban

A szokásosnál is több delfin vetődött partra Franciaországban

Több mint 400 delfin vetődött partra 2019-ben az év eleje óta az Atlanti-óceán francia szakaszán.

Klímaváltozás: Amerika a tettek mezejére léphet

Klímaváltozás: Amerika a tettek mezejére léphet

Az Egyesült Államokban új programot dolgoztak ki az éghajlatváltozás elleni harchoz.

Ismét veszélyben a Nagy-korallzátony

Ismét veszélyben a Nagy-korallzátony

Szennyezett víz került az óceánban és elérték a Nagy-korallzátony bizonyos részeit is.

Ausztráliában nem engedélyezték egy szénbánya megnyitását

Ausztráliában nem engedélyezték egy szénbánya megnyitását

Az Új-Dél-Walesben lévő külszíni szénbánya megnyitásához kért engedélyét utasította el az illetékes bíróság.

Meglepően olcsó lehet egy marsi kiruccanás

Meglepően olcsó lehet egy marsi kiruccanás

Elon Musk szerint sokan megengedheti majd maguknak a marsi utazást.

National Geographic 2019. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

7 800 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket