Auguszta, Bertold2024. március 29., péntek
Föld

Ausztráliából jöhet az új gourmet vadhús?

2015.06.08.Erdélyi Ilona
National Geographic Magyarország

A kenguru évezredekig része volt az ausztrál bennszülöttek étrendjének, míg ma Sydney legmenőbb éttermeiben kínálják a marhahússal egyenértékű, ám kevéssé környezetterhelő csemegeként.

Fotó: Profimedia

A Föld másik fertályán ugyanis az ugráló erszényes valóságos istencsapása: a túlszaporodott jószágok ellepik a golfpályákat, szántóföldeket, még a településekre is beszemtelenkednek. Ennek dacára húsuk nem különösebben keresett odahaza, sem pedig a világ más tájain – mármint egyelőre.

„Pedig jóformán minden amerikai nagyvárosban kapható, San Franciscótól New York-ig. Még az Egyesült Királyságban is elérhető, és nemrég a perui főváros szupermarketjeinek hűtőpultjaiba is bekerült. A limai ínyencek nem idegenkednek a húskülönlegességektől, elég csak a Dél-Amerikában hétköznapi alpakára vagy tengerimalacra gondolni. Az élelmiszerforgalmazók mégis hat évig rágódtak a témán, mielőtt 2015 márciusában beindult Ausztráliából a kenguru-export” – számolt be a fejleményekről Mollie Bloudoff-Indelicato, Peruban élő szabadúszó tudományos újságíró a National Geographic The Plate blogjában.

A kenguru húsa a szarvaséra emlékeztet. Épp emiatt ellenzik sokan a fogyasztását, mondván, olyan, mintha Bambit szolgálnák föl nekik. Az erszényest ugyan vadásszák, ezért lényegesen kevésbé környezetterhelő táplálékforrás, mint mondjuk a tenyésztett szarvasmarha vagy birka, más országokba szállítani azonban hosszú időt, egyszersmind tenger üzemanyagot emészt föl – magyarán, a kengurunak óriási a szén-dioxid-lábnyoma. Ez az oka annak, hogy a kenguruhús Peruban drágább, mint a helyi tőkehús: utóbbi kilója 6,5 amerikai dollár, míg az erszényesé 26 dollár. Nem csoda, hogy az első szállítmány csupán ezer kilogrammot tett ki, igaz, az ausztrál kormány reménykedik, hogy az érdeklődők számának növekedésével az export is feljebb ugrik.

Az ausztrál mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint a kenguru négy alfaját vadásszák élelmezési célokra: a vörös, a keleti szürke, a nyugati szürke és a közönséges wallaroo alfajokból 2015-ben 512 300 példány elejtését engedélyezték a populációk szinten tartása érdekében. „Ezek közül egyik sem veszélyeztetett – nyilatkozta Nick McCaffrey, a perui ausztrál nagykövet. – Az átlagos kenguruállomány több mint húszmilliós. “

A rendelet szerint a vadásznak a kifejlett kenguru fejére kell céloznia, míg a kölyköt agyon kell vernie. A kormányzat szakértői szerint ez gyors és megfelelő módszer, de az állatvédelmi szervezetek, így az Emberek az állatok etikus bánásáért (People for the Ethical Treatment of Animals) csoport is tiltakozik. Ennek hatására a kengurutetemeket sokáig hagyták a vadászat helyszínén megrohadni, esetleg a begyűjtött húsból kutyatápot készítettek, magyarázta Elspeth Probyn, a Sydney Egyetem gender és kulturális tanszékének professzora. Szerinte sok mindentől függ, hogy mit vagyunk hajlandók megenni, és mit utasítunk el. „A kengurubébi aranyos – de hát a kisbárány is az. Mivel lakassunk jól kilencmilliárd embert a jövőben? Mit tekinthetünk fenntarthatónak és környezetbarátnak? Hát a kengurut.”

Az ugráló erszényeseket nem lehet háziasítani, ám a környezetet minimálisan terhelik. Emésztőrendszerük nem bocsát ki túl sok metánt, szemben a szarvasmarhával. A New Scientist folyóirat szerint egy birkához viszonyítva a kenguru beéri harmadannyi szálas takarmánnyal és 13 százaléknyi vízzel.

Táplálkozás-élettani szempontból is kedvező a kenguruhús: magas a vas- és alacsony a zsírtartalma. „Kimondottan sovány hús, a fehérjemennyiséghez viszonyítva alig van benne zsír” – magyarázza Douglas Bird, az amerikai Stanford Egyetem ausztrál bennszülött kultúrára szakosodott ökoantropológusa.

Ami a fogyasztását illeti, legjobb közepesen vagy a közepesnél kicsit véresebben elkészíteni. Ez ugyan még csak a kevesek kiváltsága: Ausztrália ugyan hetven országba exportál kenguruhúst évi 17 millió amerikai dollár értékben, ám ez eltörpül a szarvasmarhához képest, amely éves szinten hatmilliárd dolláros üzletág.

Olvadó sarki jég

Olvadó sarki jég

Az elmúlt években a tudósok tanúi voltak, milyen elképesztő mértékben változik a tengeri jég kiterjedése. A 2016-os rekord alacsony értéket egy másik követte 2022-ben, majd egy harmadik 2023-ban.

Véget ért egy klímamérnöki kísérlet

Véget ért egy klímamérnöki kísérlet

Úgy döntöttek, befejezik a Harvard Egyetem kis léptékű klímamérnöki kísérleteinek sorozatát, a SCoPEx-et.

Hogyan nőhetett ekkorára a Denali?

Hogyan nőhetett ekkorára a Denali?

Észak-Amerika legmagasabb hegycsúcsa 6190 méteres tengerszint feletti magasságú, és több mint 2700 méterrel nyúlik a környezete fölé.

A világ legdélebbi postahivatala

A világ legdélebbi postahivatala

A postát egy alapítvány üzemelteti, a közvetlen szomszédok pedig elegáns frakkot hordva csúszkálnak a hóban.

Kína nem beszél, csak halad

Kína nem beszél, csak halad

A kínai űripar hatalmas lépésekkel halad előre, nemrégiben indították el a Hold körül kiépülő kommunikációs átjátszó műholdrendszer új tagját.

National Geographic 2024. márciusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket