Janka, Zsanett, Johanna, Nándor2020. május 30., szombat
Föld

Szakítani kell a növekedési alapú modellel!

2015.11.22.Erdélyi Ilona
National Geographic Magyarország

Nem növekedhetünk a végtelenségig, elérkezünk lehetőségeink határaihoz.

Fotó: Profimedia

Ma még választhatunk: saját döntésünk lesz, hogy szakítunk az eddigi gyakorlattal, vagy egy apokaliptikus katasztrófában összeomlik az emberi civilizáció – mondta Hajnal Klára a Pécsi Tudományegyetem Társadalomföldrajzi és Urbanisztikai Tanszék adjunktusa a Piac&Profit által rendezett Fenntarthatósági Csúcson, 2015. november 18-án.

A fenntarthatóságra való törekvéseket alapvetően befolyásolja, hogy felismerjük a saját helyünket a Föld ökoszisztémájában. Ennek részeként szakítanunk kell a hagyományos „növekedési alapú” modellel, hogy valóban érvényesülhessen a fenntarthatósági modell. „A fejlődéshez való jogot úgy kell érvényesíteni, hogy a ma élő és a jövő nemzedékeinek érdekei is érvényesüljenek” – emelte ki a szakértő, aki szerint az elmúlt években, évtizedekben horribilis mennyiségű pénz és energia ment veszendőbe amiatt, hogy ezt az alapelvet nem tartották szem előtt. „A hagyományos rendszer ugyanis úgy oldja meg a gondokat, hogy újrateremti a problémákat” –  tette hozzá.

Hajnal Klára
Fotó: Piac&Poifit

Az új szemlélethez a gazdaság és a társadalom törvényeit is az ökológiai rendszerek működéséhez kell igazítani. „Ha a tudásunkat és a technológiánkat csak a növekedésre koncentráljuk, akkor előbb-utóbb elérkezünk ezek határaihoz. Vannak jelek arra, hogy már közeledünk ehhez a határhoz: a jelenlegi válságok és háborúk ennek határkövei, miközben a tudóstársadalom harmada közvetve, vagy közvetlenül a fegyveriparban dolgozik.

„Tudósként nem kellemes belátni azt, hogy olyan réteghez tartozunk, amelynek jelentős része a gyilkolás tökéletesítésén dolgozik” – mondta Hajnal. Szerinte alapvető paradigmaváltásra van szükség, amely a bolygó fenntartási képességeit helyezi előtérbe, miközben kiköveteli a mindenki számára elérhető, megfelelő életminőséget. Véleménye szerint ehhez nem zöld gazdasági megoldásokra van szükség. „A zöld gazdaság jó irányba tett lépés, de nem elég. A zöld megoldások hozzásegítenek minket ahhoz, hogy tisztább, jobb környezetet teremtsünk, de ahhoz, hogy valóban fenntartható legyen az életünk, a kék gazdaságot kell bevezetnünk. Ebben az esetben a helyi erőforrásokra koncentrálva, helyi alapú gazdaságot kell kiépíteni” – emelte ki az adjunktus.
A szakértő szerint a biodiverzitás megerősítésére lenne szükség: egy optimálisan sokszínű rendszer ugyanis képes lenne megfelelően alkalmazkodni a klímaváltozás hatásaihoz, elegendő élelmiszert termelni, méghozzá nulla hulladékkal.

Juhász Árpád geológus, a konferencia fővédnöke így emlékszik az elmúlt évek változásaira: „A nyolcvan év alatt, amit megéltem, nagyot változott a világ. Amikor megszülettem kétmilliárd ember élt a földön, míg napjainkban hétmilliárd. Az emberiség demográfiai robbanása óriási mértékű és a mai világunk kulcskérdésévé vált. Amikor egyetemre jártam, a vas-és acél korszakát éltük, az oktatásunk a minél több nyersanyag kitermelése, feldolgozása körül forgott, anélkül, hogy egyáltalán figyelembe vettük volna a negatív környezeti hatásokat. Minél több olaj, minél több ásványi nyersanyag – ez volt a jelszó. Először a nyolcvanas évek végén kellett nyíltan szembeszállnom korábbi szakmai meggyőződésemmel. A Hévízi-tó megmentése kapcsán, élére álltam annak a programnak, amelynek köszönhetően a Dunántúlon megszűnt a karsztvízkiemelés és megkezdődhetett a helyreállítás. ”

Juhász Árpád
Fotó:PP/Hatlaczki Balázs

A gleccsereket kutatva azt is látnunk kellett, hogy minden jégfolyam jelentősen redukálódott az elmúlt évtizedekben. Juhász Árpád sosem gondolta volna, hogy ötven évvel ezelőtt készített fotói dokumentumértékűek lesznek, de amikor elővette régi felvételeit az általa látott gleccserekről, megdöbbenéssel tapasztalta, mennyire visszahúzódtak a jégárak. „Ezeknek a közvetlen hatásait azok az országok érzik, amelyek közvetlenül függenek a gleccserekből fakadó ivóvíztől. Ilyenek a Himalája környéki országok ahol százmilliók ivóvízellátása kerül veszélybe. Amikor összehasonlítottuk a nyolcvan-száz évvel korábbi állapotokat a jelenlegi helyzettel, már akkor megfogalmazódott bennünk, hogy az emberi tevékenység lehetetlenné teszi bizonyos régiókban magát az emberi életet is. Már a nyolcvanas években látni lehetett, hogy előbb-utóbb az emberek feladják a küszködést és tömegesen indulnak meg olyan régiók felé, ahol tiszta vízhez, elegendő élelmiszerhez juthatnak” – hangsúlyozta a geológus.

Ürge-Vorsatz Diána, az ENSZ IPCC kutatócsoportjának tagja, a Közép-Európai Egyetem (CEU) munkatársa fölhívta a figyelmet a következőkre: „Nem éppen kedvező adat, hogy 1990 óta 50 százalékkal nőtt a globális üvegházgáz-kibocsátás. Az ENSZ a napokban bejelentette, hogy a párizsi klímacsúcs előtt az egyes országok által bevállalt emissziócsökkentési célokkal kalkulálva 2,7 Celsius-fokban lehetne fixálni a globális felmelegedést, ami jobb eredmény, mint az a 2 Celsius-fok, amiről évek óta szó esik a klímapolitikai diskurzusokban. Az egy főre jutó emisszió az EU-ban és Amerikában is jelentősen csökkent, de sajnos ezt sokan a szakmában sem tudják. Ugyanakkor óriási emissziómérséklést kellene végrehajtani ahhoz, hogy a felmelegedés megfékezése megvalósulhasson – és ez nem túl reális cél.”

Nem tudjuk kívül tartani a világunkon a globális problémákat, ezekkel saját szintünkön kell kezdenünk valamit. Ruzsa Ágota, a SOL Intézet igazgatója kiemelte, manapság abban látja a legnagyobb gondot, hogy bármilyen probléma megoldásáról legyen is szó, mindig nagy lépésekkel kezdjük. Ezzel szemben az apró, megfontolt lépések hamarabb célhoz vezethetnek. A cselekvés szintjén még mindig botladozunk, a problémák tudatos felismerése és a tudatos vállalása már egy jelentős előrelépés lenne.

Hortobágyi Ágoston a Green Business Szövetség képviseletében hangsúlyozta, hogy a problémákat soha nem felülről lefelé kell megoldani, hanem alulról indulva. A szövetség célja, hogy a zöld megoldásokat kézzelfogható szintre emeljék a cégek életében. Szeretnék elérni, hogy a zöld szemléletű céges megoldásokat ne csak „menősége” miatt használják a vállalkozások, hanem mert felismerik a benne rejlő üzleti potenciált.

Hozzászólások

A troposzféra ózonszintjéről végeztek vizsgálatokat

A troposzféra ózonszintjéről végeztek vizsgálatokat

A sztratoszférában lévő ózont ma már jól ismerjük, azonban kevesebbet tudunk a felszínhez közeli, a troposzférában lévő ózonról.

Ismét egy különleges fotón látható az éjszakai Budapest

Ismét egy különleges fotón látható az éjszakai Budapest

2020. március közepén fővárosunkat fotózta az ISS fedélzetéről egy amerikai űrhajós.

Ne térjünk vissza a normálishoz! – Művészek és tudósok nyilatkozata

Ne térjünk vissza a normálishoz! – Művészek és tudósok nyilatkozata

Több, mint 150 hazai művész, tudós és értelmiségi csatlakozott ahhoz a nemzetközi felhíváshoz, amely a vírus utáni időszakra készülő emberiséget szólítja meg.

Instabillá vált egy alaszkai hegyoldal – ez cunami-veszélyt jelent

Instabillá vált egy alaszkai hegyoldal – ez cunami-veszélyt jelent

Az Alaszka déli részén lévő Barry-gleccsert övező hegyoldal az elmúlt évek alatt rendkívül instabillá vált, és félő, hogy hamarosan a lábánál fekvő fjordba csúszik.

Erős földrengés volt Svédországban

Erős földrengés volt Svédországban

2020. május 18-ra virradó éjjel az észak-svéd Kiruna közelében a Richter skála szerint 4,1-es erősségű rengés pattant ki.

National Geographic 2020. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

9 960 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket