Mária, Emőke2019. december 08., vasárnap
Föld

Égi jelenségek hullócsillagokkal, 2017. augusztus első felében

National Geographic Magyarország

A hónap első felében nemcsak a Perseidák hullócsillagai potyognak éjszakánként, hanem számos másik, gyengébb aktivitású, ám összességét tekintve nem jelentéktelen meteorraj is.

Az augusztusi hullócsillagok 2016-ban látványos kitörést produkáltak, felfénylésük egy összesített képen jelenik meg
Fotó: Landy-Gyebnár Mónika

A meteorrajok jelentős része pár hetes aktivitást mutat, némelyek rövidebb, míg mások hosszabb időn át vannak jelen. Az aktivitási időszak „félideje” táján létezik egy kiemelt, rövidebb idő, amikor a rajból a legtöbb meteor hull: ezt a meteorraj maximumának hívjuk- ez rajtól függően lehet 2-3 napos, de akár csupán néhány órás is. Az aktivitás azért alakul így, mert a meteorrajok poranyagát adó égitestek (legtöbbször üstökösök, néha kisbolygók) Naprendszeren belüli pályájuk mentén kis felhőben úsznak a pályán, e felhővel évente találkozik a Föld a keringése során. E porfelhők azonban nagy kiterjedésűek s ráadásul az idő múlásával folyamatosan tágulnak is, a legsűrűbbek mindig a középső régiójukban. Amikor e középső régión halad át a Föld, akkor hullik a legtöbb meteor is a rajból, a megelőző illetve utána következő időszakra kisebb mennyiség jut csak.

A Perseidák esetében idén augusztus 11/12-én (péntekről szombatra virradó) éjszaka várható a legtöbb meteor, sajnos a holdfény igencsak zavarni fogja a megfigyeléseket. Négy nappal telihold után járunk, 82 százalékos megvilágítású lesz égi kísérőnk, és a sötétség beálltakor (két órával napnyugta után) már fel is kel, így egész éjjel világítani fog majd. Mit tehetünk ilyenkor? Egyrészt, mivel a meteorok az égbolt teljes területén bárhol felbukkanhatnak, foglaljuk el észlelőhelyünket úgy, hogy a Hold a hátunk mögött legyen, esetleg valami tereptárgy eltakarja, így legalább közvetlenül nem fog vakítani. Azon sajnos nincs lehetőségünk változtatni, hogy az égi háttér a holdtalan éjjeleken szokásos sötétség helyett világoskékesen tündököl majd, csak beletörődni tudunk, hogy emiatt a halványabb meteorokat egyáltalán nem látjuk. Szerencsére igen fényes és látványos meteorok is hullanak e rajból, így a holdfény ellenére is biztosan megpillanthatunk jó néhányat. Az átlagosan ilyenkor várt óránkénti kb. 50 meteor helyett azonban jó, ha 10-15 fényesebb látszik majd. Ha esetleg az időjárás sem lesz kedvező, a 12/13-i (szombatról vasárnapra virradó) éjszakán is szép számban várhatóak még hullócsillagok, és néha előfordul az is, hogy a maximum utáni éjjelen látványosabbakat figyelhetünk meg. Mivel több aktív meteorraj is van augusztusban, bármelyik estét tölthetjük hullócsillagokra várva, egy csepp türelemmel a sikertelenség kizárt!

Hold és Szaturnusz augusztus 2-án és 3-án
Égi kísérőnk és a gyűrűs bolygó két éjjelen át is nagyjából azonos, kb. 6,5 foknyi távolságban lesznek egymástól a déli-délnyugati égen. 2-án a 79 százalékos megvilágításban látszó Hold bal oldalán, nála picit alacsonyabban figyelhetjük meg a Szaturnusz sárgás fénypontját, míg 3-án helyet cserélnek, a Hold kerül balra, s közben a fázisa 86 százalékosra növekszik. Távcsöves megfigyelők számára ezen éjszakákon is külön élményt nyújt majd a Szaturnusz, nem csupán a gyűrűivel, hanem a nagyobb holdjaival együtt érdemes figyelni, a holdak elhelyezkedésének változása e bolygó esetében is érdekes látványt nyújt.

Az illusztráción együtt láthatjuk a Szaturnusz és a Hold helyzetét 2-án és 3-án este, mindkét alkalommal hasonló távolságban lesznek egymástól
Forrás: Stellarium

Telihold részleges fogyatkozással augusztus 7-én
Ezen az estén a telihold 10 perccel napnyugta előtt kel: keleti határainknál 19:48-kor, Budapesten 19:58-kor, nyugaton pedig 20:08-kor. Habár ekkor egy részleges holdfogyatkozás is lesz, nehezen lehet észlelni majd, egyrészt azért, mert a horizonton épp felbukkanó Hold esetében a légköri szűrőhatások elfedhetik az árnyék sötétségét, másrészt pedig azért, mert csupán kb. 25 százalékos lesz a fogyatkozás, vagyis eleve a telihold negyedét éri az árnyék. A fogyatkozás legnagyobb fázisa 20:20-kor lesz, igen kevéssel azután, hogy felbukkant a Hold a horizonton, ezt követően csökken az árnyék által elsötétített terület; majd a vége 21:18-kor lesz, de ekkor is még csupán 10 fok magasan jár a Hold. Ha az időjárás rendkívül tiszta éggel lep meg minket (pl. a nap folyamán átvonult erős hidegfront után kitisztul a levegő és a horizont se lesz felhős), akkor jobban láthatjuk a fogyatkozás utolsó szakaszát, az árnyék levonulását.

Az árnyék a Hold alsó peremét érinti, ezt figyeljük tehát. Fotózni is érdemes persze, bár épp a holdkelte időpontjával való egybeesés miatt nem lesz könnyű az eleve gyorsan változó fényeket és magát, a fogyatkozás okozta árnyékot is megörökíteni, de pont a Hold horizont közeli színváltozása miatt lesz izgalmas a látvány! Megfelelő légköri viszonyok esetén érdemes fotósorozaton megörökíteni, így még látványosabbá tehetjük az esemény képi krónikáját.

Hasonló fényviszonyokban láthatjuk majd a részleges holdfogyatkozást
Fotó: Mack H. Frost/ NASA/APOD

Hold és Neptunusz augusztus 9-én – távcsöves megfigyelőknek
Mivel a Neptunusz szabad szemmel nem látható, halvány bolygó, ezért az együttállás megfigyeléséhez mindenképpen szükség van kistávcsőre, binokulárra, valamint száraz, tiszta égboltra. A holdfázis ekkor még 95 százalékos, így igen fényes lesz, és ez nem könnyíti meg a Neptunusz megpillantását. A bolygó a Holdtól balra, kb. 2 fok távolságban áll majd, mintegy egy fokkal magasabban a Holdnál. Az éjszaka előrehaladtával egymáshoz viszonyított helyzetük persze változik, így éjjel egy órakor már függőlegesen helyezkednek el (felül a Neptunusz, alul a Hold), a hajnali órákra pedig az esti tükörképeként jelennek meg. A nagy közelség miatt,  párás vagy poros ég esetén a holdfény jelentősen szóródik, így könnyen elmoshatja a bolygó halványkék pontocskáját.

A Hold és a Neptunusz látványa augusztus 9/10-én éjjel, az éjszaka közepén, legkönnyebben ilyenkor találhatjuk meg kisebb távcső segítségével a bolygót
Forrás: Stellarium

Búcsúzunk az esti Jupitertől
A következő néhány hónap során a bolygók láthatósága meglehetősen kedvezőtlen lesz – ennek első lépése hamarosan beköszönt: a Jupiter a hónap elején még este 22:45-ig látszik a nyugati égen, míg a hónap közepén már 22:00-kor lebukik a látóhatár alá. Az éjszakai égen ezzel egyetlen, szabad szemmel megfigyelhető bolygóként csupán a Szaturnusz marad, a hajnali égen ugyan még egy ideig látszik a Vénusz, ám ez a bolygó is egyre később kel, bár fényességével még napkelte táján is feltűnik a pirkadó égen.

Hozzászólások

Betolakodó állatok veszélyeztetik az amerikai nemzeti parkok lakóit

Betolakodó állatok veszélyeztetik az amerikai nemzeti parkok lakóit

Az Egyesült Államok nemzeti parkjainak több mint felében jelentenek fenyegetést a betolakodó állatfajok.

Vadon élő növények magvai még hasznosak lehetnek a jövőben

Vadon élő növények magvai még hasznosak lehetnek a jövőben

Haszonnövények vadon élő rokonainak több ezer magját gyűjtötték be tudósok hat év alatt a világ legkülönbözőbb pontjain.

Ma kell a helyes útra lépni és nem holnap!

Ma kell a helyes útra lépni és nem holnap!

Világszerte milliók, főként fiatalok kérik a vezetőket arra, hogy tegyenek sokkal többet a klímavészhelyzet ellen.

Égi jelenségek 2019. december első felében

Égi jelenségek 2019. december első felében

Telihold lesz, jönnek a Geminidák meteorjai, közel kerül egymáshoz a Vénusz és a Szaturnusz, gyönyörködhetünk a téli csillagképekben.

Akik a sarkvidékről álmodnak

Akik a sarkvidékről álmodnak

Vajon kik lesznek a résztvevői a 2020-as Fjällräven Polar életre szóló kalandjának? Varga Dávid Bence és 22 társa megcélozta.

National Geographic 2019. decemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

8 220 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket