A rovaralapú étel lehet a jövő tápláléka
A jelenlegi hústermelés hatalmas terhet rak a környezetre, a szakértők szerint ezért érdemes újragondolni táplálkozásunkat.
A túlnépesedés egyre nagyobb problémát jelent, már csak azért is, mert rendkívül nehéz hússal ellátni a populációt. A jelenlegi módszerek nem hatékonyak, az állatállomány ellátása rengeteg vizet és területet igényel, ráadásul sok üvegházhatású gáz előállításával is jár.
A Queenslandi Egyetem csapata a lehetséges alternatívákat mérte fel – írja az IFLScience. A szakértők úgy vélik, hogy a megoldást a rovarok jelenthetik.
Louwrens Hoffman, a csapat tagja szerint a túlnépesedett Földön rendkívül nehéz lesz fehérjéhez jutni, az embereknek ezért nyitottnak kell lenniük. A kutató hozzátette, idővel a rovarok és újabb növények válhatnak értékes fehérjeforrásokká.
A hagyományos húsok meglehetősen kevés proteint tartalmaznak, míg a rovarok bővelkednek a fehérjében. Mivel a nyugati világ számára furcsa lehet az ízeltlábúak elfogyasztása, a szakértők megpróbáltak olyan rovaralapú ételeket kifejleszteni, amelyek a fejlett társadalmaknak is elfogadhatóak lehetnek. A kísérlet során a csapat többek közt lárvákból készült kolbászt és rovaros jégkrémet is létrehozott.
A kutatók szerint a rovarokat bizonyos haszonállatok, így a tyúkok táplálására is fel lehetne használni, ezzel növelve a fenntarthatóságot.