Gedeon, Johanna2024. március 28., csütörtök
Kultúra

A legkeményebb hadsereg: a francia idegenlégió

National Geographic Magyarország

Mi az oka, hogy évente ezrek jelentkeznek a francia hadsereg kegyetlenségéről és szigorúságáról hírhedt hadosztályába? A menekülés? A macsóság? Vagy az esély, hogy a hősök dicsőített és mitikus köréhez tartozhatnak?

Franciahon szolgálatában
Az idegenlégiót Lajos Fülöp király alapította 1831. március 10-én. Azért hozta létre, hogy tiszta francia vér kiontása nélkül védje meg és terjessze ki gyarmatbirodalmát. Az Európa minden részéről érkező újoncok között bukott forradalmárok, feloszlatott külföldi hadseregek katonái és ismert bajkeverők is voltak. A légió három köztársaságot, két világháborút, egy birodalom elmúlását és végül bölcsőjének, Algériának az elvesztését is túlélte, ami 130 évig szolgált otthonául.

A francia hadsereg többi része kezdetben lenézte a légiót és a légiósokat. Tagjai nem léphettek francia földre, és mivel a szabályzat tiltotta a megadást, főként külföldi összetűzésekben használták csapásmérő erőként. Lassan azonban az egyik legfélelmetesebb fegyveres erővé vált. A világon mindenütt jelen vannak a hadjáratokban: Mexikótól, Afrikán és a Közel-Keleten át egészen Afganisztánig. A létrehozása óta mintegy harmincötezer légiós halt meg Franciaországért.

A légió legjobban a következő mottóval summázható: elsőként érkezik, utolsóként távozik. Jelenleg is bármilyen származású, nemzetiségű, vallású vagy hátterű embert befogad. Mindenkinek lehetősége nyílik, hogy új életet kezdjen a soraiban. Sokaknak nincs választása, mert az országaikat háború sújtja, vagy szegények és a pénz miatt vannak itt.

Válogatott társaság
Egy kipróbált katona szerint háromféle ember megy a légióba. Vannak, akiknek magától értetődően itt a helyük, mint például neki, aztán olyanok, akiknek zűrjeik vannak odahaza; továbbá léteznek megrögzött álmodozók is, akik úgy vélik, hogy kommandós lesz belőlük. Idegenek, akik nem vér szerint, hanem vérük által lettek Franciaország fiai.

Az emberek nem azért lépnek be a légióba, hogy békefenntartók, hanem hogy katonák legyenek. Azért harcolnak, mert szeretnek harcolni. Ám azok az idők már elmúltak, amikor bárki szolgálatba állhatott. Napjainkban a jelentkezőket az Interpol ellenőrzi. A komoly bűnözőket átadják a rendőrségnek, és a légió szigorú pszichológiai teszteket dolgozott ki, hogy kiszűrjék azokat, akiknek nem megfelelő a mentális hozzáállása. Manapság kilenc jelentkezőből nyolcat elutasítanak.

Manapság tehát nincsen sok bűnöző a légióban, de az is igaz, hogy túl sok angyal sincs. Nem sorozhatnak be egy gyilkost, de felvehetnek olyanokat, akiket azért joggal nevezhetünk rossz fiúknak. Persze azért vannak nem olyan rosszak is.

Idegenlégió: a legkeményebb hadsereg
A francia idegenlégió a világ egyik leghatalmasabb társadalmi kísérlete: a szervezet 7700 különböző társadalmi, kulturális, vallási, családi és anyagi hátterű férfit „gyúr össze” egyetlen lenyűgöző harcoló gépezetté a földkerekség 136 országából.
A National Geographic e legendás hadseregről szóló dokumentumfilmjének első része agusztus 10-én (hétfőn) 22 órától tekinthető meg.

A besorozás után meg kell védeni a személyazonosságukat, a helyzetüket. Nagyon sokan azért állnak be a légióba, mert szakítani akarnak a múlttal.

Menetelés közben a légió a szokásos 120-szal szemben 88 lépést tesz meg percenként, ami erős hagyománnyá vált az idők során. Habár a fehér kepi és a piros vállbojt romantikus képe még most is él, a mai légióst a modern hadviselés minden válfajára kiképzik. Bármilyen harci helyzetre késznek kell lennie: az utcai közelharcra a háború által romba döntött Koszovóban, egészen az afrikai titkos hadműveletekig. A légiósokat ejtőernyővel jutatták be az ellenséges vonalak mögé Afganisztánban, és az első öbölháborúban is hozzájárultak a szövetségesek győzelméhez. A légió tagjait arra képzik ki, hogy bármikor készen álljanak, és 24 órán belül bevethetők legyenek.

Mindenütt jelen a világ harcterein
A sereg ma 136 különböző országból származó mintegy nyolcezer légiósból és altisztből áll. A légió közössége változatlanul erős. Testvérek egy zászló alatt. Az egységnek minden körülmények közt harcra késznek kell lennie, a franciaországi La Courtine hófödte hegységeiben éppúgy mint az elefántcsontparti trópusi esőerdőkben is, ahol a Második Gyalogosezred teljesít békefenntartó szolgálatot.

Elefántcsontpart 1960-ban nyerte el függetlenségét Franciaországtól, s ezt követően 33 éven át Félix Houphouët-Boigny irányította a Guineai-öböl partján fekvő országot. Ez az időszak növekvő jólétet és politikai stabilitást hozott. Az elnök 1993-ban bekövetkezett halála után azonban lassan eluralkodott a káosz, a katonai puccsok instabillá tették az egyre jobban felbomló jogállamot. 2002-ben polgárháború tört ki, és még ugyanebben az évben francia erőket küldtek a helyszínre. A háború 2005-ben véget ért, Franciaország azonban a feszült légkör miatt továbbra is békefenntartó erőket állomásoztat az országban. A jelenleg ott állomásozó csapat egy része már a harmadik küldetésén vesz részt. Minden egyes lépés veszélyt rejt. A franciák a közelmúltban számos katonát veszítettek, és a harcoló felek között továbbra is nagy a feszültség.

A légió tíz ezrede közül három tartósan Franciaországon kívül állomásozik. Az egyik különítmény Mayotte-ban teljesít szolgálatot. A Harmadik Gyalogosezred bázisa Francia Guyanában található, a Tizenharmadik Könnyűdandárnak pedig Dzsibutiban van a támaszpontja. Ez utóbbi ezred 800 főből áll.

Dzsibuti kis ország Afrika szarvánál, a Vörös-tenger és az Adeni-öböl mellett. Eriterával, Etiópiával és Szomáliával határos, az Arab félszigettel szemben helyezkedik el. Korábban francia uralom alatt állt, és 1977-ben nyerte el függetlenségét. Franciaország azonban az amerikai erőkkel együtt továbbra is fenntartja katonai jelenlétét. A csapatokat innen könnyen bevethetik bármilyen kényes helyen a Közel-Keleten vagy közép Afrikában.

Dzsibutiban található a légió legkeményebb harci kiképző központja, a CECAP, ami talán a létező legkíméletlenebb katonai kiképzést nyújtja. A kiképzőket és módszereiket világszerte ismerik, és tartanak tőlük. Minden fegyvernemből érkeznek légiósok, hogy Dzsibuti meleg éghajlatán és zord körülményei között kiképezzék őket a szélsőséges sivatagi konfliktusokra. Ez a kiképzés elképesztő szociális kísérlet is egyben. Rá kell ugyanis venni egy sereg, rengetegféle háttérből érkező embert, hogy együtt dolgozzanak és egy egységes gyilkoló gépezetet alkossanak. A kísérlet úgy tűnik, sikeres.

Több ezer éves szekeret rejtett egy sír

Több ezer éves szekeret rejtett egy sír

A 35-40 éves korában elhunyt férfit szarvasmarháival és szekerével együtt temették el.

Rejtett, ősi alagútrendszert találtak Izraelben

Rejtett, ősi alagútrendszert találtak Izraelben

A felszín alatti folyosókat rejtőzködésre használhatták a Bar Kohba-felkelés idején.

Ezeréves korcsolyát találtak

Ezeréves korcsolyát találtak

A Csehországban feltárt lelet ritka bepillantást nyújt a középkori emberek találékonyságába és mindennapjaiba.

Bronzkincsekkel teli ősi sírokat találtak Kínában

Bronzkincsekkel teli ősi sírokat találtak Kínában

Egy tükör, egy tányér, egy harang és más leletek kerültek elő.

Megtalálták Nagy-Britannia Pompejiét

Megtalálták Nagy-Britannia Pompejiét

A több ezer éves település ritka betekintést nyújt a bronzkori mindennapokba.

National Geographic 2024. márciusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket