Auguszta, Bertold2024. március 29., péntek
Kultúra

Értékmentés buktatókkal

2015.04.20.Medgyesy Zsófia
National Geographic Magyarország

Százéves fotó segítségével alkotta újra egy kevéssé ismert magyar szecessziós bútorművész, Pálinkás Béla kézimunka-asztalkáját a Kiscelli Múzeum bútorrestaurátora!

A restaurálásra váró asztalka

Pálinkás Béla festő, iparművész 1880-ban született Cegléden. 1898-tól a Mintarajziskola festőnövendéke volt. Egyes adatok szerint Münchenben is tanult, Hollósy Simon magániskolájában. 1903-tól festményei – jellemzően népi életképek – rendszeresen szerepeltek a Műcsarnok és a Nemzeti Szalon kiállításain. 1902-ben megnyerte az Iparművészeti Társulat képes levelezőlap pályázatát, és a Társulat konyhaberendezésre kiírt pályázatán II. díjat kapott. Ettől kezdve rendszeresen kreált bútorterveket, kiállításokon szerepelt, publikált a Mintalapok című szakmai újságban. 1903-tól Fischer Emil budapesti kerámiagyára részére tervezett dekorokat, népi stílusban. 1904-ben a St. Louis-i világkiállításon az iparművészeti osztályban bronzérmet nyert. 1907-ben a pécsi iparművészeti kiállításon állami ezüstérmet kapott. Utolsó ismert alkotása 1909-ből való, egy kékeszöldre pácolt tölgyből készült dolgozószoba. Életéről és munkásságáról többet nem tudunk.

A mindössze két évtizedig virágzó magyar szecesszió örökemlékű tárgyai
1890-es években induló hazai művészeti mozgalmak a történeti stílusokat felidéző historizmus és eklektika ellen léptek fel. A Huszka József néprajzkutató által gyűjtött magyarnak gondolt  népi motívumkincsből új stílus bontakozott ki, a magyaros szecesszió, melyet Lechner Ödön és követői, Komor Marcell, Jakab Dezső, Bálint Zoltán, Jámbor Lajos, Faragó Ödön, Nagy Lázár alkotásai tettek elismertté. Az építészet után a bútortervezésben is megjelentek e motívumok, építészeink teljes összhangban készítettek „házat és berendezést”. Ezzel párhuzamosan a nemzetközi tendenciák legnagyobb hazai mesterei – Horti Pál, Spiegel Frigyes, Vidor Emil, és a festő Rippl-Rónai József – is stílusteremtő erejű bútorokat hoztak létre.

A népi formák, díszítmények inspirálták a Gödöllői Művésztelep alkotóit is, Körösfői-Kriesch Aladár, Nagy Sándor, Undi Mariska, illetve Toroczkai Wigand Ede és Kós Károly erdélyi népművészet ihlette bútorai a „tiszta forrás kereséséről” tanúskodnak. Ehhez a körhöz köthető Pálinkás Béla is, akitől szinte alig maradt fenn kész bútor, munkáit legfeljebb fényképekről, mintalapokról ismerhetjük.


Az asztalka lapja restaurálás előtt

Ne higgy a szemednek!
A Kiscelli Múzeum 2003-ban műtárgykereskedőtől megvásárolt egy kézimunka-asztalkát, amelyet Pálinkás Béla készített 1903-ban, a Toroczkai Wigand Ede által meghonosított ún. „deszka-stílus”-ban. Már első ránézésre látszott, hogy a tárgyat valaki „felújította” az idők folyamán. A múzeum bútorrestaurátora, Honos Rudolf idézi fel Pálinkás-féle bútor restaurálásának fordulatokban gazdag történetét.

„Az asztalkán elsőre az tűnt szembe, hogy lapján az intarziaborítást durván, szakszerűtlenül javították ki. A szegélymotívumnál a furnért elcsiszolták, alig maradt benne anyag, a hiányokat nagyrészt felületkiegyenlítő anyagokkal és festéssel pótolták. Látszott többek között, hogy a középső betétmező valószínűleg utólagos pótlás, mivel mind készítési eljárásában, anyaghasználatában, mind kidolgozatlanságában élesen elüt az intarzia többi részétől. Ugyanakkor valószínűsíthető, hogy eredetileg e területen is a széleken a motívum alapjául szolgáló furnér haladt át, mivel az intarzia megmaradt szegélye látványában egy, a régebbi időből ismert eljárást idézett meg, amikor még a tömör alapfába, bemélyítéssel rakták be a díszítő motívumokat.”

A tárgy hitelességének helyreállításához a múzeum azt tűzte célul, hogy az asztalka lapjának utólagos kiegészítését eltávolítva, az üresen maradt területet az eredetivel megegyező anyaggal kell kitölteni. Időközben azonban Rostás Péter, a Kiscelli Múzeum bútorgyűjteményének vezetője által végzett művészettörténeti kutatás egyik hozadékaként az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből előkerült egy korabeli nyomat Pálinkás kézimunka-asztalkájáról, amin az asztalka mellett egy egyszerűbb kivitelű ülőke is látszott. Mindkét tárgy az Iparművészeti Társulat 1904. évi téli tárlatán szerepelt.


Illusztráció: Bútoripari Mintalapok iparosok és iparrajziskolák számára. Szerk.: Ráth György. Magyar Iparművészeti Társulat, Budapest, 2. füzet. 15. lap.

„Bár a képen alig látszódott az asztalka lapja, mégis sok információt lehetett leolvasni belőle – szögezi le a szakember. – Egyértelmű volt, hogy a kép a múzeum által vásárolt asztalkát ábrázolja, ezt fájának erezete bizonyította. Ugyanakkor kételyek is felmerültek: az eredeti asztalka jóval világosabb tónusú volt, mint a múzeumba érkezett, sötétre pácolt bútor, amelyen alig volt érzékelhető a képen látott nagy színkontraszt az alapfurnér és a minta között. Jól látszott, hogy eredetileg a szegélymotívum alapjául szolgáló furnér haladt megszakítás nélkül végig, és ebbe vágták bele a középső motívumot is, az asztallap közepén a motívum felépítését azonban nem lehetett jól kivenni. Elemei egyértelműen átlósan helyezkedtek el, és nem a lap széleire merőlegesen, ahogy pótolva lettek, ugyanakkor kérdés maradt, vajon a pöttyök a mintaelemek csúcsán vannak-e, vagy közöttük, ahogy az ülőzsámoly tetején látszik.”


Számítógép készítette kép az asztallapról.

Amikor a számítástechnika siet a restaurátor segítségére
„Mivel több kérdés is megválaszolatlanul maradt, ezért tovább faggattuk a képet – folytatja Honos Rudolf. – A felvételeket restaurátor kollégám, Lukács Balázs számítógépen elemezte, és a nagyon lapos szögben látható asztallap képét sikerült olyan dőlésszögbe állítania, hogy a középső motívum kivehetővé vált. Láthattuk, hogy a motívumban a pöttyök a mintaelemek között helyezkednek el, és a középső motívum elemeinek egymástól való távolsága a sarkokon lévő minta közeihez hasonlít. Ezek alapján már el tudtuk készíteni az intarzia mintarajzát.

A kiegészítések elkészítéséhez azonban még szükség volt az anyaghasználat meghatározására. Mivel az intarziából csak a szegélymotívum maradt meg, és az is nagyon megviselt állapotban, mikroszkópos fafaj-meghatározást kértünk. A mintákból Tuzson Eszter faszobrász-restaurátor művész ki tudta olvasni, hogy az intarzia kerete jávor-, a motívumok paliszanderből (Kelet-India) vagy brazíliai rózsafából készültek, viszont a nagyon töredékesen megmaradt alapfurnér anyaga nem volt meghatározható.”

A meghamisított összkép
„Már csak a lap keretének tónusa maradt tisztázatlan. Úgy gondoltuk, ennek mindenképpen összhangban kellet lennie az asztalka többi részével, ezért következő lépésként megvizsgáltuk a bútoron az anyagtakarásban – fedésben – lévő részeket. Igazi meglepetésként ért bennünket, amikor a fiók kulcspajzsának fémveretét eltávolítva előtűnt az asztalka eredeti színezetlen, teljesen világos, fényezett felülete. Tehát utólag az asztalka egész felületét sötét színűre kenték át, megmásítva ezzel a készítők eredeti szándékát, hiszen a bútor valójában világos fából (jávor), natúr színben és lakkozott kivitelben készült!

Ezzel a tárgy restaurálása új fordulatot vett. Az utólagosan felvitt sötét színű bevonatokat – a bútor elemeire bontása után – vegyszeres úton távolítottuk el, majd elvégeztük a szükséges javításokat, kiegészítéseket, pótlásokat. A bútor újbóli összeállításánál, akárcsak védőbevonatának kialakításánál, a bútor készítése idején is használt anyagokat alkalmaztunk.


Elkészült asztallap

Az asztallap helyreállításával kapcsolatban úgy döntöttünk, hogy az eredeti intarziaborítás megőrzése érdekében nem azt egészítjük ki, hanem helyette új lapot készítünk. Ennek oka, hogy több lett volna rajta az utólag beépítet anyag (kiegészítés), mint az eredeti rész, ugyanakkor a furnér elvékonyodott anyaga már nem felelt meg a hozzáépíthetőség, illetve az intarziakészítés feltételeinek. Természetesen a régi lapot is megőriztük, mely így a még tisztázatlan kérdések megválaszolásában segítségünkre lehet.


A restaurált asztalka

A rekonstrukció anyagkiválasztásánál csak a keret és a motívum anyagáról tudtunk biztosat, az alapfurnérról szinte semmit. Így tapasztalataimra támaszkodva, a motívumok hátteréül a tölgyfát választottam. Ennek a fának világos színe jól kiemeli a mintát, és erőteljes rajzolatával illik a motívum jellegéhez. A berakott motívumhoz paliszanderfát használtam.”

Fotók: Honos Rudolf restaurátor; Lukács Balázs restaurátor; Szalatnyay Judit (BTM Kiscelli Múzeum)

7000 éves kenukat találtak Olaszországban

7000 éves kenukat találtak Olaszországban

A leletek sokat elárulnak az újkőkori emberek tudásáról.

Ne legyen ajándék húsvétra élő állat!

Ne legyen ajándék húsvétra élő állat!

Óva int az élő állat húsvéti ajándékozásától az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület.

Több ezer éves szekeret rejtett egy sír

Több ezer éves szekeret rejtett egy sír

A 35-40 éves korában elhunyt férfit szarvasmarháival és szekerével együtt temették el.

Rejtett, ősi alagútrendszert találtak Izraelben

Rejtett, ősi alagútrendszert találtak Izraelben

A felszín alatti folyosókat rejtőzködésre használhatták a Bar Kohba-felkelés idején.

Ezeréves korcsolyát találtak

Ezeréves korcsolyát találtak

A Csehországban feltárt lelet ritka bepillantást nyújt a középkori emberek találékonyságába és mindennapjaiba.

National Geographic 2024. márciusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket