Gedeon, Johanna2024. március 28., csütörtök
Természet

Ismét vemhes Lulu

2005.12.15.Admin
National Geographic Magyarország

Az orrszarvúak fennmaradását fenyegető veszélyekre hívja fel a figyelmet az európai állatkertek orrszarvúvédelmi kampánya, amelyhez a Fővárosi Állat- és Növénykert is csatlakozott.

A kampány budapesti programjait a szerdai kampánynyitó sajtótájékoztatón indított útjára dr. Bogsch Ilma, az Állatkert főigazgatója, és dr. Benkó Sándor, a Benkó Dixieland Band vezetője. Az esemény részeként átadták Székely Kata orrszarvú kisplasztikáját, amely művészi értékén túl – Braille írásos felirattal kiegészítve – a vakok és gyengénlátók számára is segíti az ismeretszerzést. M. Tóth Zsolt jégszobrász jégből faragott orrszarvút is készített erre az alkalomra, az Állatkert pedig bejelentette, hogy Lulu, a nőstény orrszarvú ismét vemhes.

„A jégből készült orrszarvúszobor idővel elolvad, mi azonban azt szeretnénk, ha az élő orrszarvúak még hosszú időn át fennmaradnának. Ezért van szükség a kampányra!” – osztotta meg gondolatait a nyilvánossággal dr. Bogsch Ilma, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója, az orrszarvúvédelmi kampány megindítása alkalmából szerdán tartott sajtótájékoztatón.

Az egész Európára kiterjedő orrszarvúvédelmi kampányt az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) hívta életre a „Save the Rhinos International” elnevezésű orrszarvúvédelmi szervezettel együttműködve. A kampányban lényegében valamennyi jelentős európai állatkert, így az EAZA tagságába tartozó Fővárosi Állat- és Növénykert is részt vesz.

A kampány célja felhívni a nyilvánosság figyelmét az orrszarvúak természetvédelmi helyzetére, a fennmaradásukat fenyegető veszélyekre, valamint arra, hogy mit lehet tenni az orrszarvúak védelme érdekében. Az ismeretterjesztő munkán kívül a célok között szerepel az is, hogy a szabad természetben élő orrszarvúak védelmébe bevonják az európai állatkerteket évente felkereső mintegy 125 millió látogatót. A résztvevő állatkertek adományokat gyűjtenek a szabad természetben folyó orrszarvúvédelmi programok közvetlen támogatására.

Kritikusan veszélyeztetett faj

Földünk orrszarvúi
  • Szélesszájú (v. fehér) orrszarvú (Afrika), Becsült egyed szám: 11.100 egyed, Veszélyezettség mértéke: sebezhető
  • Keskenyszájú (v. fekete) orrszarvú (Afrika), 3100 egyed, kritikusan veszélyeztetett
  • Indiai (v. páncélos) orrszarvú (Ázsia), 2400 egyed, kritikusan veszélyeztetett
  • Szumátrai orrszarvú (Ázsia), 300 egyed, kritikusan veszélyeztetett
  • Jávai orrszarvú (Ázsia), 60 egyed, kritikusan veszélyeztetett
  • Az orrszarvúaknak igencsak szükségük van a segítségre! Ezek az ősi kinézetű állatok kétszáz évvel ezelőtt még milliószámra népesítették be Ázsiát és Afrikát. A vadászat és orvvadászat, valamint a természetes élőhelyek pusztulásának következtében mára az egész világon alig 18.000 orrszarvú él! Az öt ma élő orrszarvúfaj közül négy kritikusan veszélyeztetett, és az ötödiket is sebezhetőnek minősítik a természetvédelmi szakemberek. Ha nem teszünk értük semmit, néhány éven, évtizeden belül végleg eltűnhetnek! Most azonban még megmenthetjük őket a kipusztulástól, és ebben az európai állatkertek orrszarvúvédelmi kampánya is komoly segítséget jelenthet.

    Az orrszarvúak vadonbeli védelméhez természetesen sok mindenre van szükség. Legfőképpen a vadőrök támogatása a fontos. Az orvvadászok ellen ugyanis leginkább a vadőrök tudnak fellépni: gyakran a szó szoros értelmében tűzharcot vívnak velük, hogy az orrszarvúakat megvédjék. Még több vadőrcsapat felállítására, további vadőrök kiképzésére van tehát szükség, és el kell látni őket megfelelő felszereléssel is. Szükség van terepi kutatásokra is, hogy az orrszarvúaknak otthont adó, megvédendő területeket feltérképezzék. Időnként előfordul, hogy egyes területeken túlszaporodnak, máshonnan meg eltűnnek az orrszarvúak. Így időnként szükség van az állatok áttelepítésére, amelyhez megfelelő eszközökre, felszerelésre van szükség. Környezeti nevelési programok is kellenek, mert a szegénység az orrszarvúak ellen dolgozik, így csak a közösségen alapuló vadvédelmi erőfeszítések lehetnek sikeresek. Az oktatás eszközeivel a helyi lakosokat is a természetvédelem mellé kell állítani. Látható tehát, hogy az orrszarvúak megmentéséhez egyrészt anyagi forrásokra, másrészt környezeti nevelésre, ismeretterjesztő munkára van szükség. Nem véletlen, hogy éppen ezek az EAZA orrszarvúkampányának főbb célkitűzései.

    Lulu újra vemhes

    A kampánynyitó sajtótájékoztató legnagyobb érdeklődésre számot tartó bejelentése azonban az volt, hogy Lulu, a Fővárosi Állat- és Növénykert nőstény orrszarvúja ismét vemhes. Mint ismeretes, Lulu legutóbbi vemhességének 16 hónapát egy ország izgulta végig, hiszen Magyarországon még sohasem született orrszarvú, ráadásul Lulu az első olyan orrszarvú az egész világon, akinél mesterséges termékenyítés útján hosszan tartó vemhességest sikerült elérni. Bár a vemhesség rendben lezajlott, az ellés napján kialakult komplikáció miatt a kis orrszarvú végül halva született meg idén augusztus 9-én. Az igazi célt, vagyis az egészséges orrszarvú világrajövetelét akkor nem sikerült elérni, maga a vemhesség azonban jót tett a nőstény orrszarvú élettani állapotának, és az is bebizonyosodott, hogy Lulu kiváló anyaállat. Nemcsak a tejelválasztás indult meg rendesen, hanem a nőstény az élettelen magzatot is védte. Ezért a német és osztrák szakemberekből, valamint a Fővárosi Állat- és Növénykert állatorvosaiból álló csapat – az ellést követő, különösen termékeny ivarzási periódust kihasználva – még szeptember elején végrehajtott az állaton újabb mesterséges termékenyítést, a budapesti hímtől, Easy Boytól vett szaporítóanyaggal.

    A beavatkozást követő hónapokban minden héten kétszer bélsár- és egyszer vérmintákat küldtek állatorvosaink a bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem laboratóriumába, ahol a hormonszint vizsgálatok történtek. Az eredmények nagyon bizakodóvá tették a szakembereket. A harmadik hónap vége után megtörténhetett az első ultrahangos vizsgálat is, amelynek nyomán sikerült kimutatni, hogy Lulu ismét megfogant: a 4D-s képet adó ultrahang berendezés monitorján egy 8, 5 cm hosszú magzat volt látható! Az orrszarvúak vemhességi ideje 16-18 hónap, így ha minden rendben alakul, Lulu 2007 elején hozhatja világra borját.

    Hogyan segíthet?
    Az Állatkert arra bíztatja látogatóit, hogy segítsék ők is az orrszarvúak védelmét. Már az is komoly segítséget jelent, ha minél több embernek lesz tudomása az orrszarvúak fennmaradását fenyegető veszélyekről.
    Aki adományokkal is tudja támogatni a nemes kezdeményezést, a következő támogatási formák közül választhat:

    Az adományok a legegyszerűbben orrszarvúaknál elhelyezett adománygyűjtőkbe helyezhetőek el.

    Átutalhatóak az orrszarvúvédelmi kampány elkülönített számlájára is, a következő számlaszámra: 11784009-15490658-10060005

    A kampány támogatható az állatkerti orrszarvúak, Lulu és Easy Boy jelképes örökbefogadásával is. A támogatásként felajánlott összegeket az európai szövetség közvetlenül a vadonban élő orrszarvúak védelmére fordítja!

    Mire elég az adomány?

  • 250 Ft: egy oktatási segédanyag kinyomtatására;
  • 300 Ft: egy doboz ceruzára a helyi iskolásoknak;
  • 2000 Ft: a vadőrök számára egy felfújható kempingmatracra;
  • 3750 Ft: egy szúnyoghálós védőöltözetre
  • 8750 Ft: 12 vadőr egyhavi élelmiszer ellátmányára
  • 27500 Ft: egy hátizsákra vadőrök felszereléséhez
  • 37500 Ft: egy órás légi megfigyelésre
  • 37500 Ft: egy vadőr egyhavi fizetésére
  • 45000 Ft: egy professzionális távcsőre
  • 55000 Ft: egy háromszemélyes vadőrsátorra
  • 75000 Ft: egy nemzeti parki oktató egyhavi fizetésre
  • 85000 Ft: egy műholdas nyomkövető berendezésre és egy sorozat kábítólövedékre
  • 87500 Ft: egy GPS berendezésre
  • 137500 Ft: egy víztartályra
  • 200000 Ft: egy éjjellátó felszerelésre
  • 250000 Ft: egy digitális kamerára az orrszarvúak nyomonkövetésére
  • 425000 Ft: egy megfigyelő állomás létesítésére
  • 3.925.000 Ft: egy az állatok áttelepítésénél használatos darura
  • 126.500.000 Ft – az összes indonéz orrszarvúvédelmi szervezet teljes évi költségvetése
  • Forrás: Budapesti Állat- és Növénykert

    Rakoncátlan makákók Thaiföldön

    Rakoncátlan makákók Thaiföldön

    A thaiföldi Lop Buri tartományban külön rendőri egységet állítottak fel a rosszul viselkedő makákók ellen - tette közzé a hírt az MTI.

    Csak ön után!

    Csak ön után!

    Gesztusokkal kommunikál a mi széncinegénk távol-keleti rokona, a japán széncinege.

    A tavaszi meleg idővel a kullancsok is megjelennek

    A tavaszi meleg idővel a kullancsok is megjelennek

    A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - tette közzé a HUN-REN Ökológiai Központ közleményét az MTI.

    Egyre korábban érkezik a kiscicaszezon

    Egyre korábban érkezik a kiscicaszezon

    Az állatmentők tapasztalatai alapján egyre korábban kezdenek születni a kiscicák, és egyre hosszabb időn át tart a szezon.

    Az evolúció előretolt bástyája, az Aldabra-atoll

    Az evolúció előretolt bástyája, az Aldabra-atoll

    Az UNESCO Világörökség védelmét élvező sziget különleges körülményeket biztosít az itt élő állatok számára.

    National Geographic 2024. márciusi címlap

    Előfizetés

    A nyomtatott magazinra,
    12 hónapra

    18 780 Ft

    Korábbi számok

    National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlap

    Hírlevél feliratkozás

    Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

    Kövess minket