Endre, Elek, András2019. július 17., szerda
Természet

Mire jó a jákafa gyümölcse?

National Geographic Magyarország

Napjainkban a Föld egyre több pontján kezdik megismerni. Ehető gyümölcse miatt elsősorban élelemként gondolunk rá, ám kifejezetten jótékony egészségügyi hatása is van.

A jákafa termése
Forrás: Getty Images

A kenyérfafajok közel hetvenfős nemzetségének egyik tagja, a jákafa (Artocarpus heterophyllus) termése a fákon termő gyümölcsfélék legnagyobbja. Egyesek szerint India délnyugati őserdeiben őshonos, mások inkább Malajziából származtatják. Délkelet-Ázsia egyes országaiban és Dél-Amerika északi részén is többfelé termesztik.

Több tanulmány szerint egyes összetevői révén e gyümölcs antioxidáns hatású, székrekedésgátló, javítja az ideg- és izomfunkciókat. Bizonyos rákbetegségek ellenében is hatásosságát mutatták ki. Az International Journal of Biological Macromolecules oldalain jelent meg az az indiai és szaúd-arábiai kutatók írta tanulmány, amelyben rámutatnak, hogy az e gyümölcs héjából kinyert pektin felhasználásával készített bionanokompozit alkalmas csontpótlásra (2018. január).

Az indonéziai Gadja Mada Egyetem Fogorvosi Kara által kiadott szakfolyóiratban, a Majalah Kedokteran Gigi 2018. augusztusi számában is foglalkoznak a jákafával. A posztmenopauza életszakaszba lépett nők körében gyakori a csontritkulás, ami csonttömeg-csökkenéssel és a csontszövetek károsodásával jár – és ezek nagyobb eséllyel vezetnek csonttörésekhez. Erős csontokhoz kalcium kell. Ismeretes, az ösztrogén női hormon csökkenésének szerepe van a csontok szerkezetének gyengülésében. A számos növényfajban megtalálható fitoösztrogének bizonyítottan jótékonyak a csontritkulás ellenében (a szervezetben termelődő ösztrogén hatásfokánál kisebb mértékben, de mégis van kimutathatóan pozitív hatásuk). Fitoösztrogének az izoflavonok is. Mármost a jákafa gyümölcse is tartalmaz izoflavonokat. Ebből kiindulva kísérleteztek az egyetem szakemberei patkányokon, mert amint írják, e vegyületek átvehetik a szervezetben az ösztrogén szerepét. Eredményeikről közzétett tanulmányukban kifejtik, a gyümölcs magjainak kivonatával dúsított magas kalciumtartalmú tej valószínűleg segíthet a posztmenopauzális csontritkulás kezelésében. 28 nap után, a patkányok fogainak a gyökereit magába foglaló csontnyúlvány (a fogak csontos támasztéka az alsó és a felső állcsonton) mikroszkópos szövettani vizsgálatai során kimutatták a csontok rugalmasságában szerepet játszó kollagénszálak sűrűségét.

Tápláló, édes, egyedi zamatú termése nem csak frissen élvezhető (nyersen csak éretten ehető, éretlenül csak főzve). Az International Journal of Food Science 2019-ben közölte a Srí Lanka-i Sri Jayewardenepura Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Tanszék három kutatójának tanulmányát e gyümölcs táplálkozási és egészségügyi előnyeiről. Ebből kiderül: használható befőtt, lekvár, fagylalt, cukorka, sütemény és sós étel készítéséhez egyaránt. Konzervként is kapható. Magjai fogyaszthatók főzve, sütve. Léteznek keményebb és lágyabb húsú, ízeiben és színeiben is különféle fajtái.
Bármennyire szeretnék termesztői, hogy ez is mindennapos friss gyümölccsé váljon az egész világon, nem igazán kivitelezhető és kifizetődő az akár tíz kilogrammnál is nagyobb termése miatt, és mert érett húsa gyorsan romlásnak indul.

A gyümölcs feldolgozása
Forrás: Getty Images

Jövőre nézve is maradnak a különféle modern feldolgozási módok, mint a fagyasztva szárítás, vákuumos sütés, kriogén fagyasztás. Magja magas keményítőtartalma hatékonyan kinyerhető, remek forrás lehet a jövő élelmiszer- és gyógyszeriparának. Fája remek bútoralapanyag. A tanulmány vezető szerzője, Sasini Ranashinge érdeklődésemre elmondta még, hogy „jákafa gyümölcsét azért érdemes fogyasztani, mert nem csak alapvető fontosságú, esszenciális tápanyagokat hordoz. Gazdag C-vitaminban és B-vitaminokban, ásványi anyagokban és aminosavakban. Magjai fehérjéket tartalmaznak. Bővelkedik fitokémiai anyagokban, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre. Ismert antibakteriális, gombaellenes, antidiabetikus vagyis vércukorcsökkentő, gyulladáscsökkentő hatása. A fa különféle részeit az ázsiai népi gyógyászatban régóta használják.” Beltartalmi értékein túlmenően Sasini Ranashinge figyelemre méltó helyi történeti részletekről is mesélt: „Srí Lanka legnagyobb részén e gyümölcs nagyon elterjedt a kertekben, de eközben azt látjuk, hogy sok gyümölcs, megfelelő felhasználás híján, egyszerűen a fák alatt végzi. Hogy őszinte legyek, hazánkban a legtöbb ember nem ismeri a jákafa értékét. Ipari szintű feldolgozása nálunk ritka, de azért mostanság már egyre nagyobb figyelmet szentelnek neki. Srí Lankán alapvető élelmiszer a rizs, amit mi szingaléz nyelven »bath«-nak nevezünk. Néha ezt a gyümölcsöt nálunk a »bath gasa«, rizsfa megnevezéssel illetik a megbecsülés jeleként, miután ez régen fontos része volt a Srí Lanka-iak étrendjének. A szegény emberek számára alapvető táplálék volt, akkor éltek vele, ha nem ették, ha nem engedhették meg maguknak a rizst. De ma a legtöbb ember, különösen a városiak nem szeretik fogyasztani, mert nehéz megpucolni és a húsát kinyerni.”

Hozzászólások

Van, hogy a cápa húzza a rövidebbet

Van, hogy a cápa húzza a rövidebbet

Szakértők egy csoportja Dél-Karolina vizeinél figyelt meg egy csapat dögevő cápát, amikor hirtelen lecsapott az egyik állatra egy, a közelben lesben álló roncssügér.

Így veszélyezteti a bohóchalak szaporodását fényszennyezés

Így veszélyezteti a bohóchalak szaporodását fényszennyezés

A korallzátonyok közelében éjszakánként tapasztalható egyre több mesterséges fény erőteljesen befolyásolja az ott élő állatok szaporodási arányát.

Kivételes jelenséget figyeltek meg berber makákóknál

Kivételes jelenséget figyeltek meg berber makákóknál

Az állatok befogadtak egy sebesült idegen kölyköt, hasonlót eddig még nem tapasztaltak a fajnál.

Ausztráliában macskák pusztítják a vadon élő állatokat

Ausztráliában macskák pusztítják a vadon élő állatokat

Egy új kötet szerint a kontinensen szabadon kószáló macskák évente 2 milliárd vadállattal végeznek.

Távolodnak a korallok a trópusoktól

Távolodnak a korallok a trópusoktól

Az egyre melegebbé váló trópusi vizekből a még kevésbé meleg szubtrópusiakba tartanak egyes korallok. Egy most megjelent kutatásban négy évtized változásait elemezték.

National Geographic 2019. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

8 220 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket