Az éhség stimulálja az ízlelőbimbókat
Bár diétázók eddig is tudták, most tudományosan is bebizonyosodott: ha éhes az ember, sokkal ízletesebbnek érzi az ételt, ami a bevitt mennyiség növelésére ösztökél.
Az afrikai Malawi Egyetem kutatásáról a BBC Online számolt be. A kutatók 16 önkéntest vizsgáltak, akik miután előző este hat órakor rendesen vacsoráztak, másnap a reggelit kihagyták. Az önkéntesek körülbelül 14-16 órája nem ettek semmit, amikor a kísérletre sor került.
A kísérlet eredeti célja annak kitapasztalása volt, milyen alsó küszöbérték mellett érzékeli már az ember a sós, az édes és a keserű (pl. kinin) ízeket.
A vizsgálat során különböző ízű és koncentrációjú italokat kóstoltattak az önkéntesekkel. Lenyelni nem volt szabad az italokat, a kezdődő telítettség érzése tehát nem torzította az önkéntesek ízlelését.
A kísérletet ugyanaznap, egy órával ebéd után megismételték.
A kutatók azt találták, hogy az önkéntesek sóra és cukorra való érzékenysége az éhezés során jelentősen megnőtt, étkezés után azonban ez az érzékenység számottevően csökkent. A keserű ízekre való érzékenységben nem találtak változást az éhes és a már jóllakott állapothoz viszonyítva.
A keserű ízekkel kapcsolatos változatlan érzékenység a kutatásvezető szerint azt jelzi, hogy a szervezet éber az esetleges mérgező anyagokkal szemben, természetes védekezési mechanizmusa folyamatosan működik.
A résztvevők közül senki sem volt alkoholista, dohányos, kövér, illetve mindenki kielégítő szájhigiéniával rendelkezett. Normálisan a felsoroltak képesek torzítani az illető ízlelését.
Az embernek tehát természetes hajlama, hogy amikor éhes, ízletesebbnek érzi az ételt, azaz szervezetünk arra bátorít bennünket, hogy növeljük a bevitt mennyiséget. Az eredmények magyarázatot adhatnak arra a korábbi kutatási eredményre is, amely során megállapították, hogy a reggeliző ember kalória bevitele a nap hátralévő részében számottevően kisebb, mint azoké, akik ezt az étkezést rendszeresen kihagyják.