Eufrozina, Kende2020. szeptember 25., péntek
Tudomány

Segítség a borászoknak

National Geographic Magyarország

A bor minősége az alapanyagok s az elkészülés körülményeinek függvényében változó lehet. Sok függ a borásztól, ám némely fázisban a szerencse sem árt.  

Hanem e szerencsefaktort mostantól egy új fejlesztésű detektor jótékonyan támogathatja.

A legkiválóbb borok, mondják a szakértők, sajátos ízzel, jellegzetes, egyedülálló aromával rendelkeznek, melyek nem a véletlen művei.

A megfelelő szőlőfajta kiválasztása csak az első lépés, az elkészítési folyamatok, például a préselés, az erjesztés, végül a megfelelő tárolás sem elhanyagolható.

A legnagyobb kockázat a borélesztők használatából adódik. Ezek változtatják az erjedés alkalmával a mustot borrá.

Albert Mathier et Fils SA pincészet szőlőültetvényei

Az érett bogyókon nagy számban vannak jelen különféle mikroorganizmusok: baktériumok, penészgombák, élesztőgombák. A szőlőültetvényenkénti jellegzetességeket mutató, vad élesztőket kihasználva lehet igazán különleges borokat előállítani. A spontán erjedés különböző szakaszaiban más-más élesztők sokasága fejlődik, melyek mind másképp hatnak a borra. E folyamattal azonban vigyázni kell, mert a nemkívánatos mikroorganizmusok kárt, rossz ízt okozhatnak a készülő borban, vagy egész egyszerűen akadályozhatják az erjedési folyamatot. A szerencsés borász a spontán erjedés révén viszont, módfelett ízletes borokat kaphat, változatos íz és aroma jellemzőkkel.

A Fraunhofer Molekuláris Biológiai és Alkalmazott Ökológiai Intézetének tudóscsapata, Mark Bücking vezetésével kifejlesztett egy műszert, amivel a borászok ellenőrizhetik, hogy a jelenlévő élesztők a bornak valóban megfelelőek-e. Az élelmiszer- és italtechnológiák egyik legnagyobb nemzetközi kiállításán, a 2012-es Anuga FoodTec-en mutatták be első ízben az élesztődetektor prototípusát.

A mobiltelefon méretű készülékben antitestecskékkel teli tíz pici plexicső van. A borásznak csupán annyi a dolga, hogy pipettával a csövecskékbe tölt némi mustot, ami az antitestekkel biokémiai reakcióba lép, és máris látható lesz a színváltozás, a tubus színe megváltozik.

A kvevri bortároló edény földbe helyezése

Az Intézet mintaadó partnere a projektben a svájci Albert Mathier et Fils SA volt. E pincészet érdekessége, hogy eredeti grúziai készítésű, agyagból való, ún. kvevri edényeket használ a borkészítéshez. A grúz borászkultúra e kelléke, 8000 évnyi történelmet tudhat maga mögött. Napjainkban már csak pár ember a tudója, az akár több ezer literes „edények” autentikus elkészítési módjának.

Bücking szerint: „Ma már érzékelni tudunk fél tucat különböző fajta élesztőt.” A borászok ezentúl figyelni tudják a kedvező hatású és a nem kívánt élesztők jelenlétét. Az új technológia más területen is használható, például a növények betegségeit okozó baktériumok, gombák s vírusok kimutatására is.

Mindez azért remek hír, mert ennek előtte kizárólag laboratóriumokban – nem mellesleg igen drágán – voltak kivitelezhetőek a mikrobiológiai elemzések. Mostantól mindezen vizsgálatok, miképp Bücking kifejti, sokkal gyorsabban megoldhatók: „Lehetőség nyílik rá, hogy rögtön a helyszínen végezzék el ezeket a teszteket, ezzel időt is megspórolva.”

Az új detektorral a fogyasztók örömére remélhetőleg mind több magas minőségű borféleség előállítása válik lehetővé

Írta: Csibrányi Zoltán   Fotók: Albert Mathier et Fils SA/ Fraunhofer IME

Hozzászólások

Íme az első magyarországi dinoszaurusztojás

Íme az első magyarországi dinoszaurusztojás

Két magyar kutatócsoport munkájának együttes eredményeként nemcsak egy ritka fosszíliával lettünk gazdagabbak, de a madárszerű dinoszauruszok európai elterjedéséről alkotott kép is megváltozhat.

Bányászok találtak rá egy ősi becsapódási kráterre

Bányászok találtak rá egy ősi becsapódási kráterre

A hatalmas meteoirittöbb tíz- vagy százmillió évvel ezelőtt csapódhatott be a mai Ausztrália területén.

A vártnál is érdekesebb lehet az Enceladus

A vártnál is érdekesebb lehet az Enceladus

A Szaturnusz hatodik legnagyobb holdja évek óta foglalkoztatja a szakértőket.

Hogyan kerülhettek a Vesta darabjai egy másik aszteroidára?

Hogyan kerülhettek a Vesta darabjai egy másik aszteroidára?

Úgy tűnik, az objektum egyes sziklái valahogy a Bennun kötöttek ki.

A cél továbbra is a 2024-es holdra szállás

A cél továbbra is a 2024-es holdra szállás

Az Artemis-program keretében a NASA több mint 50 év után juttatna ismét embert az égitestre.

National Geographic 2020. szeptemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

9 960 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket