Szilárda, Szilárd, János2019. december 14., szombat
Tudomány

Forró italok, ételek és a rák

National Geographic Magyarország

A WHO legújabb jelentése egyebek mellett arról tájékoztat, hogy a forró italok fogyasztásával valószínűleg növekszik a rákbetegség kialakulásának kockázata.

Fotó: Profimedia

Az Egészségügyi Világszervezet rákkutatási hivatalának eredményei szerint azoknál, akik a forró italokat részesítik előnyben a csupán meleg innivalók helyett, valószínűleg hamarabb kialakulhat nyelőcsőrák. Azt mondják, a Föld több országában, közte Iránban tradicionálisan forrón, akár 65°C fölötti hőfokon fogyasztanak bizonyos italokat. Argentínában, Bolíviában s több más dél-amerikai államban is közkedvelt a maté (az Iles paraguariensis fa szárított leveleiből s kisebb száraiból készült tea), amit szintén forrón fogyasztanak. Kínában étkezések közben nem csak a forró teák, de a tiszta forró víz ívása sem ritka. Hozzá kell tenni, a világ tőlünk távol eső részei mellett nálunk is vannak, amit sokan csakis „tűzforróan” szeretnek kanalazni, ilyenek a különféle levesek.

A forró italok s ételek a nyelőcsőben parányi égési sérüléseket okozhatnak, a gyógyítandó terület sejtjeinek genetikai anyagában is változásokat eredményezhetnek, pláne ha hosszabb ideg folyamatosan kortyolja, fogyasztja valaki a forró italt és ételt – válaszul sejtszaporodás, proliferáció indul be (egyszerűbben fogalmazva első körben seb képződik); mármost egyes szakemberek vélekedése szerint az érintett terület idővel el is rákosodhat. E ponton azonban megjegyzendő: az erre vonatkozó adatok s konkrét bizonyítékok egyelőre igencsak gyérek. Azért is van ez így, mert sok egyéb lehetséges ok szintén állhat a háttérben, mint más daganat esetében, a nyelőcsőrákot illetően ugyancsak kockázati tényező az alkohol, a dohányzás, az elhízás és a genetikai hajlam.

Dana Loomis, a Nemzetközi Rákkutató Hivatalnál dolgozó szakértő vélekedése szerint ugyan lehet abban valami, hogy a 60°C-nál melegebb italok kortyolása árthat a nyelőcsőnek, ilyenképpen előszele lehet a daganat-kialakulásnak, de mostanáig alig vannak ezt igazoló tudományos bizonyítékok.

A Kolumbiai Állami Egyetem gasztroenterológus professzora, William Otero szerint a magas hőmérsékletű élelem rendszeres bevitele állandó gyulladást okoz a nyelőcsőben s fizikai sérüléseket a nyálkahártyán, továbbá befolyással lehet a sejtekre, amelyek meg lényegében a rák megjelenésének kockázati tényezői – olvasható az egyetem honlapján. Az írás kitér arra is, hogy az egyetem egy másik gasztroenterológus professzora, Luis Alberto Ángel által végzett friss kutatás szerint az ilyen típusú rákban való elhalálozások aránya Kolumbiában az ország középső részén található Cundinamarca és Boyacá megyék fennsíkjain a legnagyobb, és itt bizony sokan előszeretettel fogyasztják a forró ételeket, italokat, ami egyébként teljesen érthető, minthogy arrafelé az átlaghőmérséklet csupán 14°C. Az ország hivatalos statisztikai adatai alapján elmondható, e kórkép gyakori még Bogotá városban is.

Akármely kutatóknak is van igaza, a minden kétséget kizáró bizonyítás mindkét esetben még várat magára. De addig is, az elővigyázatosságot fejben tartva, nem árthat megvárni, amíg a tea, kávé vagy éppen kakaó legalább 50 fokig lehűl. A frissen főtt ételekkel kapcsolatban már tudományos magyarázatok is születtek, az egyik szerint – ami a Leuveni Egyetem (Belgium) molekuláris orvostudomány professzora, Karel Talavera Pérez nevéhez fűződik – a 35°C-nál magasabb hőmérsékleten fogyasztott ételek élvezeti értéke csökken, afölött már nem érezhetők pontosan az ízek.

Hozzászólások

Kiválasztották OSIRIS-REx leszállóhelyét

Kiválasztották OSIRIS-REx leszállóhelyét

A Bennu kisbolygó körül keringő szonda jövőre a felszínre ereszkedik, hogy mintát vegyen, amit hazaszállít a Földre.

Egykor orrszarvúak és teknősök is éltek a Yukon területén

Egykor orrszarvúak és teknősök is éltek a Yukon területén

A jelenleginél melegebb volt a klíma a felfedezett állatok életének idejében.

Agyunk öngyógyító mechanizmusai

Agyunk öngyógyító mechanizmusai

Eddig ismeretlen, alapvető fontosságú kapcsolatot fedeztek fel az idegsejtek és az agyi immunsejtek között.

Egy muslicának köszönhetjük a sajtot és a kefirt

Egy muslicának köszönhetjük a sajtot és a kefirt

A tej erjesztéséhez szükséges élesztőgomba eredetileg muslicákon tenyészett.

Tízméteres tengeri őshüllő maradványait tárták fel Lengyelországban

Tízméteres tengeri őshüllő maradványait tárták fel Lengyelországban

Teljesen váratlanul érhette a hír azt a lengyel gazdát

National Geographic 2019. decemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

9 960 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket