Eleonóra, Zelmira, Péter2019. február 21., csütörtök
Tudomány

Megdőlt az ötmásodperces szabály mítosza

2016.09.16.Lugosi Péter
National Geographic Magyarország

A New Jersey-i Rutgers Egyetem kutatói megcáfolták a széles körben ismert ötmásodperces szabályt. De mi is ez?

Fotó: Profimedia

A városi legenda lényege, ha egy étel leesik a földre, néhány pillanatig még nem tapadnak meg rajta a kórokozók, így, ha gyorsan fölvesszük, még gond nélkül elfogyasztható. Az elképzelés megcáfolásával már több televíziós műsor is foglalkozott, ám ez az első eset, hogy tudományos folyóiratban is publikálták az ellenérveket.

Donald Schaffner, az intézmény professzora és élelmiszer-tudományi szakembere arra jutott, hogy a nedvesség, a felület minősége, valamint az érintkezési idő mind hatással vannak a baktériumátvitelre. Bizonyos esetekben a megtapadás már a másodperc töredéke alatt megkezdődik.
A tanulmány az Amerikai Mikrobiológiai Társaság újságában, az Applied and Environmental Microbiology-ban jelent meg.

Az öt másodperces szabályt sokan alkalmazzák
„Úgy döntöttünk, hogy megvizsgáljuk, hiszen nagyon elterjedt ez a gyakorlat. A téma könnyednek tűnhet, de eredményeinket szilárd bizonyítékkal akartuk alátámasztani” – állapította meg Schaffner. A szakértő a kutatást az egyetem Evolúció- és Biológiatudományi Iskolájának végzős hallgatójával, Robyn Mirandával végezte.

A vizsgálatban négy-négy felülettípus és élelmiszer szerepelt – rozsdamentes acél, kerámiacsempe, fa és szőnyeg, illetve görögdinnye, kenyér, vaj és gumicukor. A szakértők azt is elemezték, hogy az idő milyen hatással van a megtapadásra, így kevesebb, mint egy; öt; harminc; illetve háromszáz másodpercre hagyták a különböző felszíneken az ételeket.

A kutatásban az Enterobacter aerogenes baktériumot, a szalmonella egyik nem veszélyes rokonát használták, amely igen gyakori az emberi emésztőrendszerben. Schaffnerék mind a 128 különböző forgatókönyvet lejátszották, minden egyes variációt hússzor ismételve meg. Összesen így 2 560 kísérletet végeztek el, mielőtt nekiláttak volna az adatok elemzésének.

Nem meglepő, hogy a legtöbb szennyeződés a görögdinnyére került fel, míg a legellenállóbbnak a gumicukor bizonyult. Schaffner szerint az átadásra a legnagyobb hatással a nedvesség van, mivel a baktériumok a folyadék segítségével haladnak. Emellett a földön töltött idő hossza is jelentősen növelheti a megtapadt kórokozók számát.

Ami a felületeket illeti, a szőnyegen az ételek sokkal kevésbé szennyeződtek, mint a csempén vagy az acélon. A fa esetében viszont igen változó eredmények születtek.

Az adatok rámutatnak, hogy az öt másodperces szabály abból a szempontból igaz, hogy rövidebb idő alatt kevesebb baktérium kerül fel az élelmiszerre. Ugyanakkor a tanulmány azt is bebizonyítja, hogy a kórokozók megragadását számtalan más tényező is befolyásolja.

„Az öt másodperce szabály valójában egy jelentős leegyszerűsítése annak, ami valójában történik, amikor baktériumok kerülnek a felszínről az ételre. Ne feledjük azonban, hogy a baktériumok azonnal szennyezhetnek” – hívta fel a figyelmet Schaffner.

Forrás: Rutgers Today

Hozzászólások

Zsákállatok segíthetnek felmérni az óceánok műanyagszennyezettségét

Zsákállatok segíthetnek felmérni az óceánok műanyagszennyezettségét

Egy apró, mindössze tenyérméretű tengeri állat segíthet felmérni az óceánok műanyagszennyezettségének mértékét.

Sok országban a század végére legyőzhetjük a méhnyakrákot

Sok országban a század végére legyőzhetjük a méhnyakrákot

Ausztrália lett az első ország, ahol sikerült felszámolni a betegséget, egy új tanulmány szerint pedig 2100-ra a világ nagy részéről kiszorítható a méhnyakrák.

A tudományos alapkutatások hasznosulása a hétköznapokban

A tudományos alapkutatások hasznosulása a hétköznapokban

Az alapkutatás esetében gyakran fölmerül a kérdés: Mi ennek a haszna?

Az adatok riasztóak, de szűrővizsgálatokkal megelőzhető a baj

Az adatok riasztóak, de szűrővizsgálatokkal megelőzhető a baj

Ugrásszerűen megnőtt a bőr daganatos elváltozásainak gyakorisága az elmúlt egy évtizedben, ezen belül a legsúlyosabb, a melanoma előfordulása.

Szemünk láttára hullik szét az ég egyik legismertebb csillagcsoportja

Szemünk láttára hullik szét az ég egyik legismertebb csillagcsoportja

A Gaia űrteleszkóp megfigyelései alapján a Tejútrendszer tömegvonzása miatt két irányba indultak meg a Hyadok csillagai.

National Geographic 2019. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

7 800 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket