Megváltozott a fák növekedési üteme
A Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) kutatói megállapították, hogy a fák gyorsabban nőnek, ám sűrűségük csökkent, a könnyebb fáknak pedig alacsonyabb a kalóriaértékük.
Fotó: Wikipedia
A Hans Pretzsch professzor vezette kutatócsoport több száz fa anyagmintáit vizsgálta, 150 évre visszamenőleg és elemezte 30 ezer fa minden egyes évgyűrűjét a legújabb, úgynevezett LIGNOSTATION technológiával. „Ezzel a technológiával képesek vagyunk a legpontosabban és legnagyobb felbontással mérni a fa tömegét, ami korábban elképzelhetetlen volt” – idézte Pretzsch professzort a Science Daily tudományos ismeretterjesztő hírportál.
A famintákat a legöregebb, mintegy 150 éves európai kísérleti erdőparcellákból vették a szakemberek, olyan mindennapos európai fajoktól, mint a lucfenyő, az erdei fenyő, a tölgy és a bükk. Miden egyes erdőparcella és fa történelmét részletesen ismerjük – tette hozzá Pretzsch.
Az 1870-es évektől a napjainkig vett fa anyagminták kombinációjával és az új technológiával a kutatócsoport képes volt kimutatni, hogy a megfigyelések kezdete óta a fák könnyebbekké váltak, 1900 óta 8-12 százalékkal. Ugyanakkor a közép-európai fák térfogat-növekedése felgyorsult 29-100 százalékkal.
„Annak ellenére, hogy ma magasabb és nagyobb átmérőjű fák nőnek, azok kevesebb anyagot tartalmaznak, mint néhány évtizeddel korábban. A könnyebb fa kevésbé tömör, és alacsonyabb a kalóriaértéke, ez fontos a faipar és az energiaipar számára is. A kisebb sűrűség miatt növekszik a szél és hó okozta törés kockázata az erdőkben – magyarázták a szakemberek.
A felgyorsult növekedés azt is jelenti, hogy a fák több szén-dioxidot képesek tárolni. A Forest Ecology and Management folyóiratban megjelent tanulmányukban a növekedés felgyorsulásának okát a szakemberek a globális felmelegedéssel és a vegetációs időszak meghosszabbodásával magyarázzák. De a mezőgazdaság, a közlekedés és az ipar nitrogén-kibocsátása is szerepet játszik benne.