Vilhelmina, Januáriusz, Dorián2020. szeptember 19., szombat
Tudomány

Só helyett gyógynövények és fűszerek?

National Geographic Magyarország

Hajlamosak vagyunk azt hinni itt Közép-Európában, hogy sóhasználat terén több országban jobb a helyzet, pedig ez messze nincs így.

Fotó: Profimedia

Egy, a Portuguese Journal of Public Health szaklapban megjelent, 2018-as kutatás arra mutatott rá, hogy Portugáliában – az egyébként alapvetően egészséges alapanyagokat használó mediterrán konyha egyik fellegvárában – sem feltétlenül minden csak az egészséges táplálkozásról szól, ott sem mindenki táplálkozik megfelelően. A Portói Egyetem szakemberei annak jártak utána, hogy a portugáliai egyetemek étkezdéiben elérhető ételekben mekkora a nátrium és a kálium mennyisége. A sok nátriumbevitel növeli a magas vérnyomás kockázatát, a káliumról pedig ismeretes, hogy részt vesz a magas nátriumszint negatív hatásának ellensúlyozásában.

Hét menzán vizsgálódtak, ahol öt véletlenszerűen kiválasztott napon mintát vettek 35 levesből és 35 főételből. Nátrium terén az átlagérték (levesben és főételben együttvéve) 1069,4 mg volt, míg káliumból 1004 mg. A diákok már napi egyszeri egyetemi konyhai étkezéssel elérhetik a nátriumból ajánlott maximális napi érték 53 százalékát, káliumból pedig az ajánlott maximális napi érték 27 százalékát – ezek a számok egyúttal azt is jelzik, nagyobb étkű diákok könnyen és akár naponta túlléphetik az ajánlott napi maximális nátriumbevitelt.

A WHO ajánlása szerint ugyanis nátriumból napi 2000 mg a megfelelőnek mondható, ami csupán 5 g konyhasónak felel meg. Meglepetésre a levesek elég kevés káliumot tartalmaztak, ami arra utal, hogy nem használtak elegendő zöldséget, a főételekben a húsok és halak miatt lehetett nagyobb a káliumszint. A kutatás arról is információval szolgált, hogy a vizsgált egyetemek diákjai a zöldségek mellett gyümölcsből is keveset fogyasztanak, és sok diák nem eszik naponta levest.

A kutatók utalnak egy korábbi eredményre (megjelent 2006-ban a The Medical Journal of Australia oldalain), amelyben az ausztráliai Wollongong Egyetemen arra mutattak rá, hogy gyógynövényekkel és fűszerekkel, legalább részben, de akár egészen is ki lehetne váltani a só, meg akár a cukor használatát is, hiszen az aromás növények kellemes ízt is adnának az ételnek, ráadásul még élettani hatásuk is kedvező.

A Carla Gonçalves vezette kutatócsoport felhívja a figyelmet arra, mielőbb szükséges érdemi lépéseket tenni annak érdekében, hogy az egyetemi étkezdék konyháin úgy változtassanak az ételek összeállításán, hogy azok kevesebb nátriumot és több káliumot tartalmazzanak.

Amellett, hogy a leveseket is gyakran túlsózzák, a főételekbe pedig számos tartósított alapanyag (sokféle sajt, tofu, szejtán…) kerül, ami eleve sós, ezek használata esetén gyakran túl sósak az ételek, ezért jobban kell ügyelni arra, hogy a velük készített ételekbe már ne kerüljön sok plusz só. Ez azért fontos, mert így ténylegesen lehet tenni az ellen, hogy az úgynevezett NCD betegségek, a szinte járványszerűen terjedő, de nem fertőző betegségek (például szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség) ne szedjenek egyre több és több áldozatot.

Hozzászólások

A pingvinek eredetéről vallanak Új-Zéland kövületei

A pingvinek eredetéről vallanak Új-Zéland kövületei

Új-Zéland körül a tengerek hemzsegnek az élettől, ezért a szigetország a tengeri madarak sokszínűségével is kitűnik más területek közül. Vajon mióta van ez így?

Európa elindította az aszteroidabecsapódás elleni védőrendszer kiépítését

Európa elindította az aszteroidabecsapódás elleni védőrendszer kiépítését

Az Európai Űrkutatási Hivatal (ESA) megkezdte a munkát az első olyan bolygóvédelmi rendszer kiépítésén, amely aszteroidabecsapódásoktól hivatott oltalmazni a Földet.

Hogyan hatnak a bélbaktériumok a testtömegre?

Hogyan hatnak a bélbaktériumok a testtömegre?

A beleinkben élő rengeteg mikroba (bélmikrobiom) élettani szerepét még csak most kezdjük kapiskálni.

Gombából készítettek koporsót

Gombából készítettek koporsót

A holland feltaláló fejlesztésével a holttestek is komposzttá alakíthatóak.

A lösz lehetett a korai civilizációk alapja

A lösz lehetett a korai civilizációk alapja

Úgy tűnik, az üledék kulcsszerepet játszott a Földközi-tenger keleti partvidékén kialakult korai civilizációk életében.

National Geographic 2020. szeptemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

9 960 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket