Salamon, Antal2019. október 24., csütörtök
Tudomány

Űrhajósnak űrsütit!

National Geographic Magyarország

Az űrhajósok előre elkészített tartós élelmiszereket fogyasztanak, amelyek ugyan elképesztő mértékben javultak az első ilyen ételek óta, azonban gondoljunk bele, milyen lehet egy hosszú távú űrutazás során folyamatosan készételen élni.

Forrás: Zero G Kitchen

Számos kísérletben foglalkoznak az űr-élelmiszerek és ezzel az űrhajósok életminőségének javításával, ennek részeként még 2019-ben, a tervek szerint ősszel, útra kelhet az a sütő, amelyben az ISS fedélzetén tudnak majd friss sütit készíteni a Space Daily beszámolója alapján. Természetesen nem az a cél, hogy felhizlalják az űrhajósokat, hanem a technológiát tesztelik.

A berendezést a Zero G Kitchen (Zéró gravitációs konyha) nevű vállalkozás tervezte a NanoRacks, az űrtechnológiában igen tapasztalt cég segítségével. A sütőhöz nyers tészta is jár, amelyet odafenn majd megsütnek – ám ezt nem ehetik meg, hanem vissza fogják küldeni vizsgálatra, a Földre.
Képzeljük el, hogy milyen lehet a súlytalanságban a sütemény elkészítése! Akik jártasak a konyhai feladatokban, talán könnyebben maguk elé idéznek egy tepsit, amelyben semmi sincs, ám a sütőben lebegnek a pogácsák. Az űrsütőnek ezt a problémát át kell hidalnia, és ez nem is olyan könnyű feladat, mint elsőre gondoljuk. A földi sütőben a forró levegő a gravitáció hatására mozog (a légkeveréssel ezt lehet egyenletesebbé tenni), az űrben azonban nem tud felemelkedni a forró levegő, így a hősugárzó elemeket úgy kell elhelyezni, hogy egyenletesen, mindenhol érje a hő a sütit. Az előzetes modellkísérletek alapján az optimális berendezés henger alakú, s a közepében lesz a sütésre váró darab.

A henger alakú űrsütő
Forrás: Zero G Kitchen

A probléma másik része, hogy kevés nem kívánatosabb helyzet van egy zárt űrhajóban, mint a tűz, így a sütőnek elképesztően tűzbiztosnak is kell lennie, ezért igen különleges szigetelést és szellőzést is kapott a rendszer. A NASA biztonsági ellenőrzésén sikeresen átment a sütő, így szabad az út az éles teszthez. A berendezést az ISS-en felszerelt szabvány műszerpolcba lehet illeszteni majd, és az űrállomás áramforrásáról üzemeltethető.

A sütőt szabvány műszerpolcba illesztve üzemeltethetik majd.

A sütő 177 °C meleget ad le, 10 cm átmérőjű és 22 cm hosszú henger, elektromos fűtőszálakkal melegít. A nyers tésztát szilikon csomagolásban helyezik majd el, a csomagoláson mikroszkopikus lyukacskák vannak, amelyeken át sülés közben a gőz távozni tud, s egyúttal arra is biztosíték, hogy a kész süti esetleg letörő morzsái ne okozzanak problémát az ISS érzékeny berendezéseiben, légszűrőiben. A mostani prototípushoz egy, ezen sütihez készült tálca szolgál, ám később más élelmiszerek sütéséhez is alkalmas tálcákkal gyárthatják majd.  Az idei teszt során a Double Tree készítette tésztát sütik majd meg az ISS fedélzetén.

Így néz ki a nyers tészta a szilikon csomagolásban, amelyben sütni fogják.

Kérdés, hogy az ISS-en készülő süti milyen alakot vesz majd fel. Valószínűleg gömbölyűre hízik majd, hisz gravitáció híján bármilyen irányban nőhet a sütés közben, ellentétben a földi körülményekkel.

Mivel a tészta készítésének gondjait nem oldja meg a sütő, hisz az űrben nem lehet kimérni 20 deka lisztet, és belekeverni a sütőport, cukrot, ezért a későbbi, hosszú távú űrutazásoknál, ahová szánják, ezt a problémát is meg kell még oldani, feltehetően előre kevert tésztákkal, ezeket fagyasztva lehetne tárolni. Jelenleg az ISS fedélzetén korlátozott a fagyasztási kapacitás (és azt is alapvetően a biológiai kísérletek mintáinak tárolására használják), így az űrsütő jelenleg még csak munkát, és nem desszertet ad az űrhajósoknak. Akárhogyan is alakul a tesztelésre szánt szerkezet, a jövő űrhajósainak talán otthonosabbá teszi majd a környezetet a helyben készülő finomság.

Hozzászólások

2035-ben szállhatnak le emberek a Marson

2035-ben szállhatnak le emberek a Marson

Jim Bridenstine, a NASA igazgatója a lehetséges misszió megvalósításáról beszélt.

Kardfogú macskák barangoltak a mai Kanada területén

Kardfogú macskák barangoltak a mai Kanada területén

A híres ragadozók más macskafélékkel is megosztották életterüket.

Európai óraátállítás – 2019. október 27.

Európai óraátállítás – 2019. október 27.

Az uniós választások után számos korábban megkezdett nemzetközi program folytatása következik. Az óraátállítás kérdése is napirendre kerül.

A Hubble is megörökítette a csillagközi üstököst

A Hubble is megörökítette a csillagközi üstököst

Az ősz csillagászati szenzációját, a 2I/Borisov nevet kapott csillagközi üstököst a Hubble űrtávcső szemén keresztül is megnézhetjük már.

Azonosították a midwayi csata egyik roncsát

Azonosították a midwayi csata egyik roncsát

A japán zászlóshajót 5400 méteres mélységben találták meg.

National Geographic 2019. októberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

8 220 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket