Auguszta, Bertold2024. március 29., péntek
Tudomány

Szezonális járvány lehet-e a COVID-19?

National Geographic Magyarország

Az emberiség számtalan járványának egy része bizonyos évszakhoz kötötten jelenik meg, míg egy másik része az év bármely szakában felbukkanhat. Mi határozza meg, hogy egy vírus szezonális-e? Vajon az új koronavírus melyik csoportba tartozik?

Forrás: Pixabay

Egyes betegségek a tél elején kapnak lábra, mások tavasszal, nyáron, esetleg ősszel, némelyiknél a földrajzi szélességtől függ, milyen évszakban jelenik meg, rengeteg viszont egyáltalán nem mutat évszakos ciklust. Sokan vélik úgy, és reménykednek is benne, hogy a SARS-CoV-2 vírus is szezonális viselkedésű, és a tavaszi-nyári melegedéssel lelohad majd a járvány. A Science tudományos folyóirat taglalta a lehetőségeket és körbejárta a szezonális járványok témáját.

Nancy Messonnier, a CDC koronavírus járvánnyal kapcsolatos vezető tisztségviselője, a Légzési Betegségek és Immunizáció Nemzeti Központja igazgatója még egy februári sajtókonferencián nyilatkozta, hogy „óvatosnak kell lenni ezzel az elmélettel”. Azonban, még ha szezonális is a SARS-CoV-2, az első járványban, amit most élünk meg, ez a jellege nem biztos, hogy tud érvényesülni, mivel senki se immunis rá, így szabadon terjedhet tovább.

A jól ismert szezonális ritmust mutató betegségekről se tudjuk, pontosan mi okozza az évszakos viselkedésüket. Andrew Loudon, a Manchesteri Egyetem kronobiológusa (biológiai folyamatok időszakos, ciklikus voltát vizsgáló szakember) elmondta, hogy egy elmélet szezonális tesztelése minimum 2-3 évet vesz igénybe. Scott Dowell, a Bill és Melinda Gates Alapítvány védőoltásokat fejlesztő és vizsgáló programjának vezetője szerint „rengeteg dolog szezonális az életünkben, például a karácsonyi bevásárlás, és ezek különösen zavaró tényezők egy ilyen vizsgálatban. Könnyen félrevezetheti a kutatókat egy véletlen összefüggés, ami nem jelent oksági kapcsolatot.”

Mindezen akadályok ellenére számtalan kutató foglalkozik az elméletek vizsgálatával. Van, aki a kórokozó és a környezet kapcsolatát méri fel, vannak, akik pedig az immunrendszer, vagy az emberi viselkedés szezonális változásait igyekeznek megismerni. Az influenza számára a téli időszak olyan okok miatt lehet előnyös, mint az, hogy ilyenkor megváltozik a hőmérséklet és a páratartalom, az emberek kisebb helyeken zsúfolódnak össze, kevesebb a D-vitamin a szervezetünkben, és eltér a táplálkozásunk a nyáritól. Micaela Martinez, a Columbia Egyetem kutatója egy olyan felvetést vizsgál, ami szerint az immunrendszerünk működését a környezet fénymennyisége is befolyásolhatja, egyes fertőzésekkel szemben ellenállóbb, vagy épp gyengébb attól függően, mennyi a testünket érő nappali megvilágítás.

Sürgős kérdés persze, hogy vajon a COVID-19 járványa esetében mire számíthatunk, de ettől függetlenül is gyökeresen változtathatja meg a fertőző betegségek elleni küzdelmünket, ha megértjük, miért mutatnak egyesek évszakos ingadozást. „Ha tudnánk, mi gyengíti meg az influenzavírus hatását nyáron, akkor a védőoltásainkat is ehhez lehetne igazítani” – magyarázta Dowell.

Martinez egy, még 2018-ban, a PLOS Pathogens járványtani szakfolyóiratban napvilágot látott „Járványkalendárium” című tanulmánya szerint legalább 68 olyan fertőző betegség van, amely valamilyen szezonalitást mutat. Néhány kiragadott példa (mérsékelt égövi adatokból): a fekete himlő, a bárányhimlő és a rózsahimlő májusban, a gyermekbénulás és a Hepatitis-A augusztusban, az influenza februárban, a mumpsz és a szamárköhögés áprilisban csúcsosodik ki. A trópusokon egyes fertőzések az esős évszakhoz kötődnek (pl. az álomkór, a dengue-láz), vagy épp a száraz évszakhoz (a vadállatokban az ebola, guineaféreg-betegség, vagy a Lassa-vírus), ezek sok esetben a kórokozót átadó vektor (szúnyog, légy) életciklusához kötődik. Neil Nathanson, a Pennsylvaniai Egyetem víruskutatója szerint vannak vírusok, amelyek az év szinte egészében csúcsra járatva működnek, földrajzi helytől vagy évszaktól, környezettől függetlenül. Ez pedig valamilyen emberi viselkedési mintázatra utal, mint például az iskolai szezonra. A legtöbb betegség virágzik a gyerekek körében, könnyen megfertőzik egymást, így az iskolai hónapok alatt a vírusaik is folyamatosan jelen lehetnek, majd az iskolai szünet hoz csak gyengülést. Ez nem valódi szezonalitás, vagyis nem a kórokozó függ valamilyen váltakozó körülménytől, pusztán az életmódunk okozza az eltéréseket, a vírus a mi életünkkel van szinkronban.

Járványnaptár – számos fertőzés megadott időszakhoz kötődik.
Forrás: PLOS Pathogens

Nathanson úgy véli, hogy a vírusok esetében kulcsfontosságú lehet, hogy az emberi testen kívül mennyire maradhatnak életképesek. Egyes vírusok esetében az örökítőanyagot nemcsak a kapszid fehérjeburka óvja, hanem egy külső, lipidekből felépülő burok is. Ezeknél a vírusoknál a lipidburok (és a beleágyazott fehérjék) határozzák meg a fertőzés útját, s az immunrendszerrel való kapcsolatot is, és úgy tűnik, hogy az így beburkolt vírusok sokkal kevésbé ellenállóak a környezeti viszontagságoknak, mint a nyári hőség és száraz levegő, magyarázta Nahanson.

Sandeep Ramalingam, az Edinburgh-i Egyetem virológusa és kutatótársai, egy 2018-ban a Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmányukban 9 vírust vizsgáltak, egy részük rendelkezik lipidburokkal, más részük nem. A vizsgálatban 6,5 év során orvoshoz fordult kb. 36 000 fő felső légúti nyálkahártyáiról vett mintákat elemeztek, és arra jutottak, hogy a lipidburkos vírusok igen szorosan évszakos viselkedésűek. Az évszakosság mellett azt is feltárták, hogy a napi időjárási tényezők közül a relatív páratartalom és a vírusok előfordulása mutat-e összefüggést, és azt találták, hogy a hirtelen (legalább 25 százalékos) páratartalom-változást sínylik meg leginkább e lipidbe zárt vírusok. „A lipidburokban van valami gyenge pont, ami miatt nem bírja páratartalom változásait” – szűrte le a következtetést Ramalingam. A munkájából kiderült, hogy az adenovírusok és a közönséges náthát okozó rhinovírusok nem mutatnak valós szezonalitást, viszont a gyerekek iskolai szezonkezdetével szoros az összefüggésük; e vírusok nem rendelkeznek lipidburokkal. A burkolattal védett vírusok, mint az RSV vagy az emberi metapneumovírus, az influenzához hasonlóan viszont a téli időszakra „időzíti” a fertőzései javát.

Egy 2010-es tanulmányban Jeffrey Shaman klímakutató geofizikus (Columbia Egyetem) és Mark Lipstich járványtani szakértő (Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézete) arra jutottak, hogy nem a relatív páratartalom, hanem a levegőben lévő abszolút vízmennyiség lehet a döntő, legalábbis az influenzavírus esetében erre találtak bizonyítékot. Az abszolút páratartalom télen igencsak leesik, mivel a hideg levegő kevesebb párát képes megtartani, mint a meleg. Nem világos azonban, hogy a pontos ok mi lehet. A vírust beburkoló lipidek stabilitását befolyásolhatja az ozmotikus nyomás, a párolgás mértéke, vagy a kémhatás is, azonban a pontos válasz egyelőre ismeretlen.

A SARS és a MERS, a most zajló koronavírus-járvány „elődei” nem adnak arra vonatkozó információt, hogy vajon a SARS-CoV-2 vírust meg fogja-e viselni az időjárás tavaszi-nyári változása. A SARS 2002. novemberben jelent meg, és a következő év nyarára hatalmas erőfeszítések árán sikerült teljesen kisöpörni, a MERS pedig időszakosan bukkant fel kisebb gócokban a teve-ember fertőzésekkel, és komoly, emberről emberre terjedő járványokat sosem okozott. Egyszerűen egyik vírus sem volt elég hosszú ideig jelen ahhoz, hogy bármiféle ciklikusság kiderülhetett volna.

A négy, eddig ismert enyhe emberi megbetegedést (főként légútit) okozó koronavírusból 3 szezonalitást mutat, télen gyakoriak, nyáron viszont szinte egyáltalán nem fordulnak elő, alapvetően úgy viselkednek, mint az influenza, magyarázza Kate Templeton, az Edinburgh-i Egyetem biológusa, egy 2010-es, 11 600 légúti minta elemzése alapján elvégzett kutatás szerzője. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a COVID-19 járványa megáll majd a nyár beköszöntével. Két, egymással ellentétes eredményre jutott tanulmány is megjelent a közelmúltban, az egyik szerint a SARS-CoV-2 a párás trópusi klímán is jól érzi magát (példaként felhozva Szingapúrt), míg egy másik szerint jól meghatározott övezetekhez köthető a legintenzívebb terjedése. Ez utóbbi esetekben az 5-11 Celsius-fok közti hőmérséklet, és a 47-70 százalék közti páratartalom volt a vírus számára kedvező.

A környezeti tényezők és az emberek immunitása viszont ellensúlyozhatják egymás hatásait. Míg a korábbi koronavírusok jó ideje jelen vannak a köreinkben, sokan rendelkeznek is immunitással ellenük, a vírusok nyugodtan „száműzetésbe” vonulhatnak kedvezőtlen környezeti helyzetekben. Azonban az új koronavírusra ez nem igaz. „Még ha kedvezőtlenné is válnak a körülmények a vírus számára a nyárra, azzal, hogy rengeteg a fogékony ember mindenütt, ez a környezeti hatás eltűnhet, és a vírus még jó ideig a köreinkben maradhat” – magyarázta Martinez. Lipstich is úgy véli, hogy kicsi az esélye annak, hogy áprilistól lefékeződne a járvány: „A feltételezett szezonális lassulás önmagában túl kevés lesz ahhoz, hogy a terjedést pusztán ez a tényező jelentősen visszafogja.”

Az immunrendszer szezonális változásaira a madarak köréből vannak példáink, Martinez és csapata jelenleg is kutatja az ember esetében a témát. Keresik az összefüggéseket a különböző immunsejtek előfordulása, a hormonok, vagy épp a bél mikrobiom változásai közt, amelyek mind-mind visszahatnak a védekezőképességünkre. Abban bíznak, hogy a feltárható összefüggések segítségével újraformálhatóvá válhat az immunrendszerünk, az igények függvényében. A megvilágítás mértékének hatása van pl. a szibériai hörcsögök immunrendszerére. A megvilágítástól függő mennyiségű melatonin hormonnal kezelt hörcsögöknél 40 százalékos változást mutattak ki az immunsejtek aktivitásában. Az embernél egy védőoltás-kísérlet zajlott, influenzaoltások felét reggel, felét délután adták be az alanyoknak, s akik reggel kapták, jóval több antitestet termeltek, mint a délutániak. Szezonális változások jellemzik az emberi immunitást irányító gének kifejeződést is, 4000 gén esetében találtak ilyen évszakos mintázatot, és azt is kimutatták, hogy ugyanazon gének az északi féltekén bekapcsolnak, amikor a délin ki, s fordítva is, vagyis egymással ellentétesen kapcsolnak ki és be az adott hely környezeti változásait tükrözve.

Xaquin Castro Dopico immunológus kutató (Karolinska Intézet) szerint azonban számos esetben nem a változás miatt alakult ki a fertőzés, hanem a fertőzés miatt változott meg az immunrendszer viselkedése. Ráadásul, szerinte az immunrendszer szezonális változásai nem képesek megmagyarázni a rengeteg különböző kórokozó eltérő időszakban kialakuló fertőzési csúcsait sem, és úgy véli, még ha vannak is szezonális immunitás-változások, ezek túl gyengék ahhoz, hogy a betegségek alakulására valós hatásuk legyen.

Martinez azonban úgy véli, érdekes eredményekre jutottak az eddigi vizsgálatai, egy bizonyos fehérvérsejt, amely az immunmemóriában játszik szerepet, mennyiségében eltérő a különböző napszakok során. Egyúttal azonban óva int attól, hogy túlzott reményeket fűzzünk a mesterséges megvilágítással erősített immunválasz lehetőségéhet, hisz a mesterséges fények elképesztően sokféle káros hatást fejtenek ki szervezetünkre, s köztük a betegségek iránti fogékonyságunkra is.

Vannak olyan élethelyzetek, amelyek „természetes laboratóriumként” használhatóak a járványtani vizsgálatokhoz. Ilyen volt a Diamond Princess luxushajó utasainak helyzete is (számos kutató már neki is állt vizsgálni a COVID-19 ottani terjedése nyújtotta adatokat). A hajókon együtt vannak jelen mindkét félteke feltételezett szezonális immunitását magukkal hordozók, így a körükben felbukkant fertőzésekre adott immunválasz segíthet megérteni, van-e valóban az immunitásnak éles helyzetben eltérően működő évszakos változása. A Diamond Princess adataiból kideríthető, hogy eltérően reagált-e az északi és a déli félteke lakóinak szervezete a COVID-19 járványával való találkozásra.

Az új koronavírus világjárványa nagyobb figyelmet terel e kutatásokra is, előmozdíthatja a felfedezéseket, gyorsabbá teheti magukat a kutatásokat is a rájuk irányuló többlet érdeklődés révén.

Egyelőre azonban senki sem tudja, hogy a nappalok hosszabbodása, a melegebb idő, a páratartalom növekedése, vagy bármi más szezonális tényező miként befolyásolja a COVID-19 alakulását, lesz-e vajon valami tényező, ami az emberiséget megsegítheti, vagy az évszakok hozzájárulása nélkül, magunknak kell legyőznünk a járványt.

Ez volt a legnagyobb folyamidelfin

Ez volt a legnagyobb folyamidelfin

A ma élő dél-ázsiai folyami delfinek rokona volt az az állat, amely Amazónia perui részén élt 16 millió évvel ezelőtt, és akár 3,5 méteresre is nőhetett.

Környezetbarát felújítás

Környezetbarát felújítás

Az építészetben nemcsak az új épületeknél, hanem már a régiek felújításánál is eljárhatunk klímabarát,környezetbarát módon.

Élő tank a triászból

Élő tank a triászból

A krokodilok egy eddig ismeretlen, 215 millió éve élt ősi rokonát azonosították texasi kutatók.

Soha többé hólapát?

Soha többé hólapát?

Egy új fejlesztésnek köszönhetően az önmelegítő betonon nem fog megtapadni a hó vagy a jég, így talán majd elfelejthetjük a hólapátot vagy az útszórást - legalábbis bizonyos körülmények között.

A klímaváltozás tovább növeli az élelmiszerárakat

A klímaváltozás tovább növeli az élelmiszerárakat

A sokak számára már most is igen magas élelmiszerárak a klímaváltozás hatására még magasabbra szöknek majd.

National Geographic 2024. márciusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket